A legerősebb görög, aki valaha élt

A hihetetlen erővel és atletikussággal rendelkező ember megtanította nekünk az izomépítés három alapelvét: kezdjük nagyon könnyedén, ne hagyjuk ki az edzéseket, és nagyon kis lépésekben növeljük az edzést.

A Magna Graeciában, a mai Dél-Olaszországban található Crotonból származó Milo szinte biztosan korának legsikeresebb birkózója volt, aki hatszoros birkózóbajnok lett az ókori görögországi olimpiai játékokon.

Kr. e. 540-ben megnyerte a fiú birkózók kategóriáját, majd a következő öt olimpián egymás után megnyerte a férfiak versenyét.

Azt mondják, hogy Milo hihetetlen erejét egy egyszerű, de mélyreható stratégiával építette fel. Egy nap Milo otthona közelében egy újszülött borjú született. A birkózó elhatározta, hogy felemeli a kis állatot, és a vállán viszi. Másnap ugyanezt tette.

Milo a következő négy évben folytatta ezt a stratégiát, és minden nap a vállára emelte a borjút, ahogy az nőtt, míg végül már nem egy borjút, hanem egy négyéves bikát emelt a vállára.

Az erőnléti edzés és az izomépítés alapelveit foglalja magába ez a legendás történet Milóról és a bikáról.

Milo emberfelettinek tűnő erejéről és életmódjáról rengeteg anekdota szól. Állítólag napi étrendje 9 kg húsból, 9 kg kenyérből és 10 liter borból állt.

Más legendák szerint a saját bronzszobrát vitte a helyére Olympiában.

Az ókori görögök jellemzően figyelemre méltó haláleseteket tulajdonítottak híres személyeknek, összhangban az egész életük során tanúsított jellemükkel. Milo halálának időpontja ismeretlen, de az ókori történészek szerint Milo egy erdőben sétált, amikor egy ékekkel hasított fatörzsre bukkant.

Valószínűleg erőfitogtatásnak szánt szándékkal Milo a hasadékba dugta a kezét, hogy szétszaggassa a fát. Az ékek kihullottak a hasadékból, a fa pedig a kezére záródott, és csapdába ejtette őt.

Mivel nem tudta kiszabadítani magát, a birkózót felfalták a farkasok.

Milo legendás ereje és halála a modern művészet és irodalom témájává vált. Halála a 18. századi művészetben is népszerű téma volt.

E korszak számos képén gyilkosát farkasok helyett oroszlánként ábrázolják. Pierre Puget Croton-i Milo (1682) című szobrának témája az erő elvesztése a korral és a dicsőség múlandósága, amelyet a porban heverő olimpiai trófea szimbolizál.

Elolvasom a cikket