Csökkent a belső menekültek pénzügyi támogatása

A segélyek kifizetésénél ezentúl figyelembe veszik, hogy a családnak milyen mértékben van szüksége anyagi támogatásra, illetve az adott személyek milyen mértékben integrálódtak az ország gazdasági fejlődésébe.

A szociális miniszter megjegyezte, hogy ezentúl alapkövetelmény lesz a segély folyósításához, hogy minden háztartásban legalább egy lakóhelyét elhagyni kényszerült családtag dolgozzon, vagy legalább regisztrálva legyen a munkaügyi szolgálatnál.

Márciustól megvonják a segély kifizetését azoktól a menekült családoktól:

  • ahol egy családtag átlagos havi jövedelme meghaladja a 9 444 hrivnyát;
  • amelyek saját lakással, autóval és devizaszámlával rendelkeznek.

Automatikusan meghosszabbítják azonban a kifizetéseket a belső menekültek legsebezhetőbb kategóriái részére. Ide tartoznak a 9 444 hrivnya alatti havi jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok, az 1-es és 2-es fogyatékossággal élők, a fogyatékkal élő gyermekek, az árvák és a szülői gondozástól megfosztott gyermekek, a 23 év alatti árvák, valamint a nevelőszülők.

A többi kategóriába tartozó belső menekült márciustól nem kapja tovább automatikusan a segélyt, de felvehetik a kapcsolatot a társadalombiztosítási hatóságokkal, és kérvényezhetik a további kifizetést.

Elolvasom a cikket