Egy új törvényjavaslat érvénytelenítené a szovjet határozatot, amely Ukrajnának adta a Krímet

Konsztantyin Zatulin és Szergej Csekov orosz törvényhozók olyan törvényjavaslatot nyújtottak be az Állami Dumának, amely a törvényhozás online adatbázisa szerint érvényteleníteni kívánja az 1954-es kormányhatározatot, amely a Krím Oroszországtól Ukrajnának való átadásáról szólt – írja az Oroszhirek.hu.

A törvényjavaslat 1. cikke érvénytelenítené a határozatot, kimondva, hogy az sérti az Orosz Szovjet Szocialista Szövetségi Köztársaság alkotmányát, az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság alkotmányát, a jogállamiság alapelveit és a nemzetközi jogot.

Emellett az Oroszországi Föderáció, mint a Szovjetunió és az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság jogutódja, „mivel politikai bűncselekménynek tekinti a Krím területének az orosz nép akaratát figyelmen kívül hagyó átruházásáról szóló döntést, az önkényes cselekedetek következményeinek leküzdésén dolgozik, történelmi igazságosságra és törvényességre törekszik, semmisnek és joghatás nélkülinek nyilvánítja az 1954. április 26-i szovjet törvényt és minden más, a Krím átruházásával kapcsolatos 1954-es határozatot”, annak elfogadásának pillanatától kezdve.

Elolvasom a cikket