Jó ötlet kávéval kezdeni a napot

A Karolinska Institutet, a Bristoli Egyetem és az Imperial College London kutatóinak tanulmánya kimutatta, hogy a vér magas koffeintartalma csökkentheti a testzsírt és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ez a megállapítás jelzi, hogy vizsgálni kell a kalóriamentes koffeines italok szerepét az említett betegségek kockázatának megváltoztatásában.

A koffein csökkenti a testzsírt.

Eddig azonban nem sikerült megbízhatóan megállapítani az ok-okozati összefüggést más, potenciálisan befolyásoló tényezők miatt. Ráadásul rendkívül nehéz elkülöníteni a koffein specifikus hatásait a koffeint tartalmazó italokban és élelmiszerekben található, egyéb vegyületektől. Amikor kávét vagy teát iszunk, az alkaloidák teljes csomagját kapjuk, így nehéz szelektíven vizsgálni őket.

A kutatók véletlenszerűen vizsgálták a magasabb vérkoffeinszint hatását a testzsírra, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a főbb szív- és érrendszeri betegségek (szívkoszorúér-betegség, stroke, szívelégtelenség, szívritmuszavarok) hosszú távú kockázatára.

A lassabb koffein-anyagcserével kapcsolatos genetikai variánsokat hordozó egyének átlagosan kevesebb kávét isznak, miközben magasabb a koffeinszintjük a vérben, mint azoknak, akiknél a koffein gyorsabban metabolizálódik, hogy elérje vagy fenntartsa a stimuláló hatáshoz szükséges szintet. Az elemzés eredményei azt mutatták, hogy a magasabb, genetikailag előre jelzett vérkoffeinszint alacsonyabb testtömeggel (BMI) és kevesebb testzsírral jár együtt. Ez pedig a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatát jelenti.

Prof. Susanna Larsson, a Karolinska Institutet munkatársa elmondta: az eredmények arra utalnak, hogy a koffein – legalábbis részben – magyarázatot adhat a kávéfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti fordított kapcsolatra.

A kutatók tisztában vannak eredményeik korlátaival, többek között azzal, hogy csak két genetikai változatot használtak, és csak európai származású embereket vontak be a vizsgálatba. A koffeint azonban nem érdemes mindenáron kerülni, mivel az alkaloidáról ismert, hogy felgyorsítja az anyagcserét, fokozza a zsírégetést és csökkenti az étvágyat. Becslések szerint napi száz mg koffein bevitele körülbelül száz kalóriával növeli az energiafelhasználást, amely csökkentheti az elhízás kialakulásának kockázatát.

Elolvasom a cikket