Kifejlesztettek egy csodavakcinát

A háziállatok legnagyobb „hátránya”, hogy nem élnek olyan sokáig, mint mi, és amikor elmennek, a fájdalmat nehéz elviselni. A kutyák, akárcsak az emberek, rákosak lehetnek, és gyakran nincs számukra mentőakció. Ez hamarosan megváltozhat egy innovatív vakcinának köszönhetően, amely csaknem megduplázza a túlélési arányt bizonyos betegségtípusok esetében.

A Yale Egyetem kutatói a már létező emberi rákellenes kezeléseket adaptálták, hogy olyan új változatot találjanak, amely a kutyák számára is előnyös lehet, mivel egyes rákos megbetegedések fajokon átívelő alapokon nyugszanak.

Mark Mamula professzor a Yale-ről azt mondja: a kutyák, akárcsak az emberek, spontán módon rákot kapnak. A rákos sejetk nőnek, áttéteket képeznek és mutálódnak, akárcsak az emberi rákok.

A vakcina meghosszabbítja a beteg kutyák életét, de vajon meg tudja-e előzni a rákot?

Körülbelül minden negyedik kutyánál alakul ki rák. A tízéves és idősebb kutyák körében ez az arány körülbelül minden másodikra emelkedik. A kutyák és az emberek rákos megbetegedései gyakran nagyon hasonlóak. Ami a kezelésüket illeti, nincs sok lehetőség, és ebben a tekintetben az évek során kevés változás történt.

Az emberi és kutyák számos daganattípusára jellemző a vastagbélrák, az emlőrák és a csontrák. Jelenleg az ilyen rákos betegeknél alkalmazott egyik kezelési mód a monoklonális antitesteket foglalja magában. A betegek azonban rezisztenciát alakíthatnak ki velük szemben, és hatásuk idővel csökken.

A monoklonális antitestterápiát egyetlen immunsejt állítja elő, és az EGFR/HER2-molekulák egy részéhez kötődik. Ezáltal nem egy, hanem több immunsejtből termelődnének antitestek. Ez elméletileg csökkentené a rezisztencia kialakulásának valószínűségét.

Miután azonosítottak egy vegyületet, amely pontosan ezt tette, a kutatók egereken, majd 2016-ban kutyákon tesztelték. A vakcinát eddig több mint 300 kutyának adták be egy klinikai kísérletsorozat keretében, amely még mindig folyamatban van. A szakmailag lektorált tanulmányban közzétett eredmények azt mutatták, hogy a kezelés olyan antitesteket termel, amelyek képesek behatolni a tumorokba, és azokhoz kötődni, majd megzavarni a tumor növekedéséért felelős jelátviteli útvonalakat.

A vakcina a bizonyos rákos megbetegedésekben szenvedő kutyák 12 hónapos túlélési esélyét mintegy 35 százalékról 60 százalékra növeli. Sok kutyánál a kezelés hatására maguk a daganatok is zsugorodnak. Hunter, egy 11 éves golden retriever élő bizonyíték erre. 2022-ben diagnosztizáltak nála csontsarcómát a bal első mancsában, de az érintett végtag amputálása, a sikeres kemoterápia és egy új rák elleni vakcina után két évvel később boldogan és tele energiával él.

A csapat most további kutatásokat tervez annak kiderítésére, hogy a rák elleni vakcinát egészséges kutyáknak is be lehet-e adni a rák megelőzése vagy korábbi leállítása érdekében. Bármi, ami segít szőrös barátainknak abban, hogy hosszabb és egészségesebb életet éljenek, számunkra győzelem.

Elolvasom a cikket