Kóstolt már szilvásgombóc-fagylaltot?

2024. március 11. hétfő. 11:58

A Gastland M0 Hotel Étterem és Konferencia Központban rendezte meg a Manna Ice- Isteni finom! elnevezésű szezonnyitó partnertalálkozóját, amelyen a résztvevők megismerkedhettek a legújabb fagylalt-trendekkel és közösen kiválaszthatták 2024 új fagylalt ízeit. A Manna Ice 2024-es ízeinek megálmodója Pataki János és Baricza Sándor, a legendás Pataki cukrász család tagjai, akiknek szenvedélye, szakértelme a fagylalt.

„Az új ízek közül a szilvásgombóc fagylalt aratta a legnagyobb sikert, magasan nyert a kategóriájában, de az olyan új ízek, minta pop-corn, zéró grapefruit is nagyon ízlettek a közönségnek. Számomra mindig nagyon izgalmas kalandozás újabb és újabb ízeket megálmodni, majd megalkotni, és nagy megtiszteltetés számomra, hogy erre a kivételes kalandra a Manna Ice személyében egy hasonlóan elhivatott, profi csapattal dolgozhatom. A természetes alapanyagokra való törekvés ezt a szektort is elérte, így háttérbe szorultak a különböző porok és aromák felhasználásával készült termékek, helyettük a valódi gyümölcsre és a minél természetesebb összetevőkre helyeződik a hangsúly” – közölte Pataki János.

Feljegyzések utalnak rá, hogy a fagylalt elődjét már ötezer évvel ezelőtt is ismerték Kínában, ahol hóval, tejjel és gyümölcsökkel készítették a magasabb rangú polgárok. Sőt, olyan történelmi nagyságok, mint Néró császár, XIV. Lajos vagy éppen Nagy Sándor, a hódító is rabjai voltak ennek a jeges édességnek.

A fagyi Magyarországra érkezését az osztrákoknak köszönhetjük, akik a 18. század közepén ismertették meg a magyarokat a hűsítő finomsággal. A gombócos változat előállításának módszere az olaszok nevéhez fűződik, míg a pálcikás jégkrémeknek az Egyesült Államok az őshazája.

Sokakban él az a kép a fagyiról, hogy „csak” egy bűnre csábító nassolnivaló, pedig ez korántsincs így! Egy amerikai közegészségügy-történész, Michael Hobbes mutatott rá arra, hogy a fagylaltokat szigorúbban kellene kezelni a táplálkozástudományban, és nem kellene csak a negatívumokra koncentrálni.

A fagylaltokban található alapanyagok, mint a tej, a gyümölcs és a cukor az egészséges táplálkozás szempontjából fontosak lehetnek, ha mértékkel fogyasztjuk őket.

Elolvasom a cikket