Üdülésben győztes Pest vármegye

MH
2024. március 11. hétfő. 11:40

A hazai turisztikai forgalom kétharmada a vidéki szálláshelyeken jelentkezett 2023-ban, ahová a vendégek 74 százaléka belföldről érkezett. A Magyar Turisztikai Ügynökség az általa létrehozott NTAK adatai alapján a vármegyék közül a legtöbb, összesen 1 millió 248 ezer belföldi turista – a fővárost nem beleszámítva − Pest vármegyéből kelt útra tavaly, akik közül a legtöbben Siófokra, Hajdúszoboszlóra és Egerbe utaztak.

Ráadásul nemcsak abszolút értelemben, hanem a vármegyék népességéhez viszonyítva is itt volt a legmagasabb (93 százalék) a belföldi turisták aránya 2023-ban. Hasonlóan igaz ez Győr-Moson-Sopronra, amely összességében és népességarányosan is a második legtöbb belföldi utazót adó területe volt hazánknak.

Saját vármegyéjüktől átlagosan a legmesszebbre Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Baranya turistái utaztak, ráadásul mindhárom területről Siófokot célozták, amely a legkedveltebb belföldi turisztikai célpont volt ezekben a vármegyékben.

A legidősebb belföldi turista 100 éves volt, aki Győr-Moson-Sopronból látogatott Zalába, ahol három éjszakát töltött. A legfiatalabb, még egyéves kort el sem ért belföldi vendég négy éjszakát töltött Borsod-Abaúj-Zemplénben, ahová Budapestről érkezett.

Elolvasom a cikket