Udvari beszállítók Óbudán: krumpli és okosóra

Fellebbezések miatt még nem jogerős a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírájának ítélete az óbudai önkormányzat szerződéseivel összefüggésben őrizetbe vett személyek kapcsán. A négy gyanúsított közül háromnak a letartóztatását rendelte el a bíróság, míg a negyedik személy bűnügyi felügyelet hatálya alatt marad – mondta lapunk megkeresésére Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészséf (KNyF) szóvivője hétfőn.

Mint korábban megírtuk: a múlt hét szerdáján nyomozók lepték el a III. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatalát, s több helyszínt érintő házkutatások után négy személyt is gyanúsítottként hallgattak ki, majd őrizetbe vették őket. A vádhatóság közleménye szerint a gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként a pénzösszegeket készpénzben felvették, majd azokat korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott a cég könyvelési iratainak őrzéséről sem.

Kiss László Óbuda DK-s polgármestere a házkutatás után közleményében azt írta, az önkormányzatnak nincs takargatnivalója, az eljárás nem érintette a hivatal dolgozóit, szerinte politikai lejárató kampányt indítottak ellenük. Ezzel párhuzamosan az óbudai önkormányzat a honlapján közzé tette azokat a dokumentumokat, amelyeket állításuk szerint a Központi Nyomozó Főügyészség bekért tőlük.

Ezek a dokumentumok, szerződések és teljesítés-igazolások, amelyeket a polgármester a nyilvánosság elé tárt, önmagukban semmit nem cáfolnak az ügyészség által közölt gyanúból, hiszen ennek lényege éppen az, hogy nem történt ténylegesen teljesítés – mondta portálunknak Puskás Péter, az óbudai önkormányzat kormánypárti frakciójának vezetője. Hozzátette, még a múlt héten rendkívüli testületi ülés összehívására tettek indítványt, s a polgármester ezt március 21-i időpontra meg is tette. Puskás kijelentette, a baloldali városvezetésnek válaszolnia kell arra, hogy miért egyszereplős közbeszerzésen döntöttek az óbudai újság előállításáról, terjesztéséről, valamint magyarázattal tartoznak az óbudaiaknak arról is, hogy az Anonymous-videók megjelenése után miért bontották fel nagy hirtelenjében ezt a szerződést.

Kérdéseinkkel megkerestük Kiss László DK-s polgármestert is.

Az óbudai önkormányzat szerződéseivel összefüggésben a közzétett dokumentumok semmilyen módon nem cáfolják az ügyészség gyanúját az Óbuda újság kiadásával kapcsolatosan. Azt kérdeznénk Öntől ezzel összefüggésben:

Milyen kapcsolat fűzte P. Gábort az önkormányzathoz?

Miért P. Gábort bízta meg az újság átadásának-átvételének bonyolításával, amint arról az újság korábbi főszerkesztő beszélt egy újságcikkben?

Miért olyan céget bíztak meg az újság készítésével, terjesztésével, amelynek a főtevékenysége egész másról szólt, a cégnyilvántartás szerint „az időszaki kiadvány kiadását” csupán 2020. január 27-én vették fel a profiljukba?

A lap impresszumában feltűnt Patek Andrea fotós neve, ő milyen rokoni viszonyban áll P. Gáborral?

A szerződés 60 hónapról szólt, miért bontották ezt fel 2022-ben éppen azután, hogy megjelentek az Anonymus-videók?

Ki készítette az újságot, ki végezte a terjesztést, ha a Key Price Kft.-nek cégadatok szerint nulla fő alkalmazottja volt?

Miért egy 3 millió forint tőkéjű gazdasági társaságot választottak, amelynek 2018-ben még csupán 6 millió forint volt az éves árbevétele?

Ha kérdéseinkre választ kapunk, cikkünket frissítjük.

A médiában Anonymusként elhíresült személy hozta nyilvánosságra 2022-ben azt a rejtett kamerás felvételt, amelyen a baloldali politikusokhoz kötődő P. Gábor és egy ismeretlen személy autóban ülve több millió forintnyi pénzzel számolt el, amely felvételen – az álarcos ismeretlen állítása szerint – a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről esett szó. Anonymus hozta nyilvánosságra azokat a dokumentumokat is két évvel ezelőtt, amelyek azt bizonyítják, hogy ő intézhette Karácsony Gergely előválasztási kampányát.

Egy 2021. augusztus 26-i email szerint P. Gábor a Key Price Kft. nevében árajánlatot és elérhető felületlistát kért száz óriásplakát elhelyezésére. A baloldali háttérember ebben a levélben azt írta, hogy megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért pártot tüntessék fel, s felhívta a figyelmet, hogy a végfelhasználó viszont a 99 Mozgalom lesz – amely azért jött létre, hogy támogatásával Karácsony megnyerje a 2021-es ellenzéki miniszterelnökjelölti előválasztást.

A 2019-es őszi önkormányzati választásokat követően a DK-s vezetésű önkormányzat szerződést bontott az Óbuda újságot, az önkormányzat lapját kiadó Impress-Régió Kft.-vel. Az Index 2022-es cikke szerint az önkormányzat ezért pályázatot írt ki a kerületi újság kiadására, P. Gábor telefonszámát pedig maga Kiss László DK-s polgármester küldte át az újság addigi főszerkesztőjének azzal a jelzéssel, hogy vele kell majd egyeztetni a lap békés átadás-átvételét.

Ezt követően nyert az egyedüli pályázó, a Key Price Kft. Az Index cikke szerint a lap impresszumában ekkor jelent meg Patek Andrea neve is, aki a fotókat készítette az újság számára. Mindezt alátámasztja az is, hogy a Key Price Kft., amelynek a főtevékenysége a 2017-es alapításkor a személygépjármű és könnyűgépjármű kereskedelme, majd a közúti áruszállítás volt, 2020. január 27-én vette fel tevékenységi körébe a folyóirat időszaki kiadását és a fotószolgáltatást is.

A Key Price 3 millió forint törzstőkéjű cégként úgy nyerte meg egyedüli szereplőként az öt év alatt több milliárd forintra rúgó közbeszerzést az óbudai önkormányzatnál, hogy a 2018-as árbevétele csupán 6 millió forint volt, az alkalmazottak száma pedig nulla fő az Opten adatbázisa alapján.

Ehhez képest viszont a 2021-es árbevétele már meghaladta a fél milliárd forintot, 538 millió forint volt, a 2022-es pedig 438 millió forintot kóstált. Ám ezt követően mégis elvált a sikeres cég útja a baloldali önkormányzattól, holott a szerződést a teljes öt esztendőre kötötték meg.

Mindenesetre tény, hogy a szerződés felmondása után a cégnek bealkonyult, s a tulajdonos K. János Levente kapcsolt vállalkozásai is egytől-egyig vesszőfutásba kezdtek, felszámolás és/vagy végrehajtás alá kerültek.

Fölöttébb érdekes az is, hogy az ügyészség által elvitt szerződések közül egy másik cégnek, az Atlas Hill Kft.-nek is levirágzott. Ez a vállalkozás, amelynek főtevékenysége a cégjegyzés szerint a reklámszolgáltatás volt, a polgármester által nyilvánosságra hozott szerződések szerint burgonyát osztott a lakosságnak, valamint okos órákat szállított az önkormányzatnak. Ebből szépen fialt neki a 2020-as esztendő, az árbevétele 217 millió forintot tett ki, ám a nyeresége soványka 1,6 millió forint volt csupán. Érdekes, hogy előtte, majd 2020 után már mérleget sem nyújtott be az Opten adatbázisa szerint. Működését Romániába tette át.

Elolvasom a cikket