Apad a borfogyasztás Ausztriában

Több mint száz burgenlandi borász mutatta be termékeit március elején a bécsi Hofburgban. A Wein Burgenland kóstolón egyebek mellett kiderült, hogy Ausztriában is csökken a fogyasztás mértéke.

Mintegy tizenegy százalékkal volt alacsonyabb 2023-ban a burgenlandi bortermés az előző évinél – tudatta az osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) magyar adása. Mint a műsorból egyebek mellett megtudhattuk, a helyi termelők (Wein Burgenland) a bécsi Hofburgban tartottak a minap bemutatót. Az eseményen elhangzott, az ágazatot aggasztja, hogy folyamatosan csökken a fogyasztás.

Az adásban utaltak rá, ez egy nemzetközi tendencia, melynek két fő oka van. Egyrészt az egész gazdaságot érinti az infláció, melynek nyomán a fogyasztók kicsit spórolnak – másrészt pedig a média – úgymond „túltolja” az egészségtudatosságot, s ez negatívan hat a folyamatokra. Hozzátették, a burgenlandi borászok nagyon keményen dolgoznak, minden nap kint vannak, és gondozzák a szőlőültetvényeket – ám az eladási árakban már nagyon nehéz érvényesíteni a befektetett munkát.

Elolvasom a cikket