Bizonytalan a magyar rádió jövője Szlovéniában

A Szlovén RTV idén január 1-jén akarta kikapcsolni a középhullámú adót Nemčavcin, amelyről az Muravidéki Magyar Rádió műsorszórása történik. A lépést elhalasztották, de ha bekövetkezik, az MMR elveszítené hallgatóságának jelentős részét.

Részben a muravidéki határsávban, zömében pedig Zala és Vas vármegyében hallható a Muravidéki Magyar Rádió középhullámú adása, ám ez nem biztos, hogy sokáig így lesz – hívja föl a figyelmet egy lehetséges negatív változásra a Népújság. Mint szlovéniai nemzettestvéreink lapjának tudósításából kiderül, a Szlovén RTV 2024. január 1-jével tervezte kikapcsolni a Nemčavcin található állomást, de végül bizonytalan időre elhalasztották a lépést.

Szlovéniában ma két középhullámú adó működik. Az egyik a Tengermelléken a Beli Križ (olasz nemzetiségi műsorok) és a Muravidéken Nemčavci, ahonnan 2002-től az MMR sugárzása történik az 558 kHz-en. Utóbbi azon hallgatóknak szól, akik a 87,6 MHz-es (pečarovci) és a 92,7 MHz-es (alsólakosi) URH FM állomást a terepadottságok és/vagy a távolság okán nem tudják venni.

Elolvasom a cikket