Ez a mindennapi rossz szokás növelheti a cukorbetegség, hosszútávon a daganatok kialakulását

Az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a minőségi alvás a jó egészség három alappillére. Ha nem alszunk eleget, nem csak másnap lesz álmos, de a szívbetegségtől a demenciáig terjedő problémák kockázatát is megnövelheti.

Egy új tanulmány arra figyelmeztet, hogy a kevés alvás nem csak a koncentrációt és a hangulatot zavarja, hanem az egészségre is káros hatással lehet. A JAMA című szaklapban közzétett kutatás összefüggésbe hozta az alváshiányt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával, amely csendes gyilkosnak számít.

A csendes gyilkosok olyan egészségügyi állapotokra utalnak, amelyeknek nincsenek nyilvánvaló tünetei, és amelyek előrehaladott stádiumba kerülhetnek, mielőtt észrevennék őket. A cukorbetegség gyakran nem okoz észrevehető jeleket, de a Diabetes UK szerint súlyos szövődményekhez, többek között szívrohamhoz és rákhoz vezethet.

A kutatócsoport több mint 247 000 brit felnőtt alvási szokásait és étrendjét vizsgálva jutott el eredményeikhez. Az eredményekből kiderült, hogy azoknál, akik hat óránál kevesebbet aludtak éjszakánként, „jelentősen nagyobb volt a kockázata” a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának azokhoz képest, akiknek sikerült hét vagy nyolc órát aludniuk.

Ami még rosszabb, hogy még azoknál a résztvevőknél is nagyobb volt a betegség kialakulásának kockázata, akik egészséges étrendet tartottak, amelyet nullától ötig rangsoroltak, és amelynek alapja az alacsony vörös hús-, valamint a magas gyümölcs- és zöldségfogyasztás volt. Ez jelentős megállapítás, mivel az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő kockázati tényezőjének számít.

Dr. Nuha Ali El Sayed, az Amerikai Diabétesz Szövetség egészségügyi ellátásfejlesztésért felelős vezető alelnöke, aki nem vett részt a vizsgálatban, a Healthline-nak elmondta: „Az alvászavarokat hosszú távú és rövid távú problémákra lehet kategorizálni, amelyek mindegyike különböző következményekkel jár az egészségre nézve. A hosszú távú zavarok, mint például az álmatlanság, az alvási apnoe és a nyugtalan láb szindróma, hosszan tartó, nem megfelelő vagy rossz minőségű alvással töltött időszakokat eredményeznek, és különböző egészségügyi problémákkal, többek között a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megnövekedett kockázatával hozhatók összefüggésbe”.

A tanulmány kutatói hozzátették, hogy jelenleg jövőbeli tanulmányokra van szükség az egészséges étrendhez való ragaszkodás, az alvás időtartama és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata közötti összefüggések feltárására. „További kutatásokra van szükség annak feltárására, hogy a rövid alvásidővel kapcsolatos kedvezőtlen anyagcsere-folyamatok, például az időbeli korlátozással történő étkezés ellensúlyozhatja vagy enyhítheti-e a rövid alvásidővel kapcsolatos kedvezőtlen anyagcsere-folyamatokat” – zárul a tanulmány.

Elolvasom a cikket