Figyelmeztetés! Az adathalászat veszélye: a bankkártya-adatok megszerzése

Eib Zoltán
2024. március 12. kedd. 7:28

A pénzintézeti adatok azt mutatják, hogy három évvel ezelőtt még a bankok viselték a bankkártya-csalások veszteségeinek nagy részét. 2023 első negyedévében azonban drasztikus változás következett be, és a fogyasztók most már a csalások következményeit az esetek 83 százalékában vállalják magukra. Ez az elképesztő növekedés a fogyasztói felelősség terén kiemelkedően fontos kérdéseket vet fel a csalás elleni védekezés és a fogyasztói oktatás területén. Az adatlopásra specializálódó kiberbűnőzők kihasználják az online tér végtelen lehetőségeit.

Az online bűnözés dinamikusan fejlődik és átalakul az új technológiai lehetőségeknek megfelelően. Az egyik legjelentősebb változás az, hogy a bankkártya-csalások terén a korábbi fizikai lopás helyett most már az adatok megszerzése vált az elsődleges céllá a kiberbűnőzők számára. Az érzékeny információk birtokában ugyanis sokkal több lehetőségük nyílik a csalásokra és az áldozatok megkárosítására.

A hatóságok legújabb közleménye szerint a kibertámadók egyre ravaszabb módszereket alkalmaznak az érzékeny banki információk megszerzésére. A hamis csomagértesítésektől a hamis rendőrségi adategyeztetési kérésekig terjed az eszköztár, ezek a tettesek nem riadnak vissza semmitől a pénzügyi haszon reményében. A legkifinomultabb módszerük a banki ügyintézők utánzása a call-centeres csalás során, amelyben az ügyfelek befektetéseinek biztonságát ígérik.

A bűnözők SMS-üzeneteket küldenek, amelyek hamis csomagkézbesítésről vagy rendőrségi adategyeztetésről szólnak, hogy pénzügyi adatainkat megszerezzék. Ezek az üzenetek gyakran pánikszerű reakciót váltanak ki a gyanútlan címzettekből, akik így anélkül adják meg érzékeny adataikat, hogy még egy pillanatra is belegondolnának, egyáltalán igaz-e a történet, amelyről az álügyintézők tájékoztatták.

Egy másik elterjedt taktika, hogy potenciális vásárlók szerepében jelentkeznek az online piactereken, érdeklődve az áruk megvásárlása iránt, de az átutalási folyamat részeként bankkártya adatokat kérnek. Ez a kétértelmű megközelítés az online kereskedelmi platformokban való bizalomra és az emberek hajlandóságára épít, hogy pénzügyi információkat osszanak meg, cserébe árucikkekért vagy szolgáltatásokért. De mit tehetünk ennek megelőzése érdekében?

A kiberbiztonsági intézkedések fokozott megerősítése és a tájékoztatás fontosságának hangsúlyozása alapvető fontosságú a felhasználók védelmében. Az állami szerveknek és a pénzintézeteknek egyaránt kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzésére és az áldozatok támogatására. Az oktatás és a tájékoztatás révén pedig elengedhetetlen, hogy a lakosság tudatosabban kezelje az internetes kockázatokat, és megfelelő védelmi intézkedéseket alkalmazzon az online tevékenységei során.

A kibertámadások változó formája fokozottabb éberséget és tudatosságot követel meg mindenkitől. A kibertámadók által alkalmazott különböző módszerekkel kapcsolatos tájékozottság fenntartása és a személyes információk online vagy telefonon történő megosztásának óvatossága révén az egyének csökkenthetik a kifinomult csalásoknak való kitettségüket. Az áldozatoknak elővigyázatosnak kell lenniük az internetes kommunikációval, soha nem szabad megosztaniuk személyes vagy banki információkat gyanús forrásokkal. Emellett rendszeresen ellenőrizniük kell banki tranzakcióikat és azonosítaniuk kell a gyanús tevékenységeket.

A pénzintézeteknek pedig sürgősen fel kell készülniük, és fejleszteniük kell az online biztonsági mechanizmusokat annak érdekében, hogy megelőzzék az ilyen típusú csalásokat és védelmezzék ügyfeleiket. Az érzékeny információk védelme és az adatbiztonság kiemelt fontosságú feladatuknak kell lennie. A csalás kockázatainak csökkentése érdekében bevezetett proaktív intézkedések, például a kétlépcsős azonosítás és az azonnali tranzakciófigyelés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Az oktatási intézmények és a szakosított hatóságok is fontos szerepet játszanak az online biztonság tudatosságának növelésében és az emberek felkészítésében az internetes veszélyekre. Csak egy tudatosabb és felkészültebb társadalom lehet képes megállítani a kiberbűnözőket, és védelmezni az online világunk biztonságát. Ne feledjük, az éberség a legjobb védekezés a kibertámadásokkal szemben.

Elolvasom a cikket