Hozzá szokta adni ezt a gyümölcsöt a reggeli turmixához?

A University of California Davis (UCD) tudóscsoportja szerint bizonyos élelmiszerek turmixba keverése befolyásolhatja, hogy szervezetünk megkapja-e a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok adagját. Az áfonya a banánnal különösen kedvezőtlen kombináció. Ez korántsem azt jelenti, hogy nem jó ízűek, hanem azt, hogy ez a kombináció semmissé teheti a gyümölcsök egészségfejlesztő tulajdonságait.

Amikor meghámozunk egy almát vagy banánt, a gyümölcs gyorsan megbarnul. Ennek oka a polifenol-oxidáz (PPO), egy olyan enzim, amely természetesen előfordul ezekben az élelmiszerekben. A színváltozás akkor következik be, amikor a PPO-t tartalmazó élelmiszereket levegőnek tesszük ki vagy felvágjuk. A kutatók azt akarták megvizsgálni, hogy a különböző PPO-t tartalmazó gyümölcsökből készült, frissen készített turmixok fogyasztása befolyásolja-e a szervezetbe jutó flavonolok mennyiségét.

A flavonolok szerves vegyületek, amelyek természetes módon többek között az almában, körtében, áfonyában, szederben, szőlőben fordulnak elő, és antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Javítják a memóriát, a szívműködést és még a hasnyálmirigyrák kockázatát is csökkenthetik. Ezért fontos, hogy az elfogyasztott gyümölcsökből és zöldségekből minél több flavonol kerüljön a véráramunkba.

A banán és az áfonya tökéletes ízkombináció – de a turmixokban jobb, ha lemondunk róla.

Az UCD kutatói egy kontrollált vizsgálatban nyolc résztvevőből álló csoportnak vagy flavonolokban gazdag bogyós gyümölcsös turmixot, vagy egyszerű flavonol-kapszulát adtak. Az ezt követő vizsgálatok kimutatták a flavonol-metabolitok vérszintjének emelkedését. Amikor azonban az önkéntesek a banános-bogyós koktélt fogyasztották, a metabolitok szintje a vérükben 84 százalékkal alacsonyabb volt, mint a „tiszta” flavonolok adagolása után.

Prof. Javier Ottaviani, a Mars Edge Core Laboratory igazgatója és az UCD kutatója szerint: ‘Nagyon meglepődtünk, hogy egy banán hozzáadása milyen gyorsan csökkentette a flavonolok szintjét a turmixban és a szervezetben felszívódó flavonolok szintjét. Ez rávilágít arra, hogy az ételek elkészítése és kombinációja hogyan befolyásolhatja a tápanyagok felszívódását.

A banán remek gyümölcs, amelyet egészben vagy turmixban fogyaszthatunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne keverjük össze bogyós gyümölcsökkel és magas PPO-aktivitású termékekkel.

Elolvasom a cikket