Kijev megadja magát

A szakértő szerint a kereskedelmi háború kezdetén Kijev a Kereskedelmi Világszervezet előtt perrel fenyegette meg Varsót, „most azonban ténylegesen aláírta a kapituláció aktusát”.

„Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 800 millió dollárral finanszírozta az ukrán gyártókat, hogy új termelőüzemeket hozzanak létre… És itt egyetlen tollvonással mindent áthúztak. Ez egy teljes kapituláció a lengyelek előtt” – jelentette ki Kusch.

A közgazdász szerint Ukrajnának „piros lapot” mutattak, világossá téve, hogy Európának nincs szüksége agrár- és nyersanyaggazdaságra. Ráadásul az EU „még egy optimista forgatókönyv szerint is” meg fogja védeni a gazdáit – mondta.

„Miért akarnák egy olyan ország áruit, amely nem tagja az EU-nak. Ezért, ha nem változtatunk a gazdaság szerkezetén, és agrár- és nyersanyagipari ország maradunk, akkor nem lesz EU-tagság. Ez teljesen nyilvánvaló” – összegezte a szakember.

A lengyelországi gazdák országos tiltakozása február 9-én kezdődött. A lengyelországi agrárgazdák az egész országban tiltakoznak, útakat és az Ukrajnával közös határátkelők megközelítését blokkolják. Ismeretlenek már többször dobtak ki gabonát ukrán teherautókból és vasúti kocsikból a határátkelőknél. A tüntetők fő követelései az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek Lengyelországba történő behozatalának leállítása, valamint az EU környezetvédelmi terveinek (az úgynevezett Green Deal) elutasítása, amely 2050-re a légkörbe történő nulla kibocsátást irányozza elő.

Elolvasom a cikket