Ötnapos diéta, ami visszafordítja az öregedést

A „böjtöt utánzó diétának” nevezett étrendet követők, akik három hónapon keresztül havonta öt napon át alkalmazták, átlagosan két és fél évvel tudták visszafordítani biológiai életkorukat – közölték amerikai tudósok.

A böjt az ételtől való tartózkodással jár, és a kutatások az időszakos böjtöt – amikor csak meghatározott időpontok között eszik az ember, vagy hetente néhány napon egyszer eszik – olyan egészségügyi előnyökkel hozzák összefüggésbe, mint a fogyás, a szív egészségének javítása és az alacsonyabb vércukorszint.

De nézzünk szembe a tényekkel – órákig étkezés nélkül maradni kemény lehet, és néhányunknak egyszerűen nincs rá módjuk, hogy a munka, a gyermekgondozás, a társasági élet és a zsúfolt élet között ezt végigcsináljuk.

A rof Valter Longo, biogerontológus és a Dél-kaliforniai Egyetem Longevity Institute igazgatója által kifejlesztett gyorsasági diéta (FMD) célja, hogy ezeket az előnyöket úgy érje el, hogy közben még mindig ehet.

Az ötnapos étkezési terv magas telítetlen zsírsavtartalmú, összességében alacsony kalória-, fehérje- és szénhidráttartalmú étrend, amit úgy terveztek, hogy utánozza a kizárólag vízzel végzett böjt hatásait, miközben a szükséges tápanyagokat is biztosítja, mondták az USC tudósai.

Az étrend öt napra adagolt növényi alapú levesekből, energiaszeletekből, energiaitalokból, chipses rágcsálnivalókból és teából, valamint ásványi anyagokat, vitaminokat és esszenciális zsírsavakat biztosító étrend-kiegészítőből áll.

A követők az első napon 1100 kalóriát, a másodiktól az ötödik napig pedig 800 kalóriát fogyasztanak.

Ez a kombináció koplaló üzemmódba hajtja a szervezetet, ami azt jelenti, hogy a zsírsejteket és a régi elhalt sejteket használja fel üzemanyagként.

Száz 18 és 70 év közötti ember követte az étkezési tervet három-négy hónapon keresztül, minden hónapban 25 napon át normálisan étkeztek, öt napon át pedig FMD-ételeket fogyasztottak.

Eredményeiket összehasonlították azokkal az emberekkel, akiket arra utasítottak, hogy ugyanennyi ideig normál vagy mediterrán stílusú étrendet fogyasszanak.

Az USC tudósai szerint azok, akik az FMD-diétát követték, átlagosan két és fél évvel csökkentették biológiai életkorukat.

Úgy tűnt, hogy az FMD-t követők olyan kockázati állapotokat is csökkentettek, mint a cukorbetegség, mivel a tesztek alacsonyabb inzulinrezisztencia-szintet mutattak.

A „biológiai életkor” az ember sejtjeinek és szöveteinek működését írja le, szemben azzal, hogy mióta élünk, ami a kronológiai életkorunk.

Ezen felül a mágneses rezonanciás képalkotás kimutatta, hogy az FMD résztvevőinek csökkent a hasi és a májukban lévő zsír, ami összefügg a metabolikus szindróma csökkent kockázatával.

Növekedett a nyiroksejtek és a mieloidok aránya is, ami a fiatalosabb immunrendszer mutatója.

Eredményeiket a Nature Communications című folyóiratban tették közzé.

Longo professzor szerint a koplalás hatékonyan támadja a hasi zsírt anélkül, hogy a sovány izomzatot érintené.

„Átlagosan az átlagnépesség 5-6 kiló súlyt veszít, főleg zsírt, három ciklus ötnapos FMD után” – mondta a Telegraphnak.

Elolvasom a cikket