„Rémmadarak” az Antarktisz csúcsragadozói

Dr. Carolina Acosta Hospitaleche és csapata a La Meseta-formációban – az Antarktisz Seymour-szigetén található eocén kori üledékben – ásott, amikor a kutató valami szokatlanra bukkant – olvasható a portálon.

„A nagy kontinentális ragadozók hiányoztak az antarktiszi együttesekből. A madarak közül csak egy nappali ragadozót ismertünk, valamint kis rovarevő erszényeseket. Nagytestű ragadozót egészen mostanáig nem találtunk” – magyarázta dr. Acosta Hospitaleche a Palaeontologia Electronica című lapnak.

A szigeten gyakran előforduló kisemlős-fosszíliák sokasága helyett a kutató két nyolc centiméter hosszú, megkövesedett karomra bukkant, amelyekről azt gyanította, hogy egy nagy, röpképtelen állathoz, az úgynevezett rémmadárhoz tartoztak.

Ezt a címet általában a kihalt Phorusrhacidae családba tartozó madaraknak szokták adni, amelyek tagjait gyakran gyors és aktív ragadozóknak tartják. Bár az Antarktiszon talált karmok arra utalnak, hogy ebbe a csoportba tartozhattak, a fosszíliák kora és a csontváz más részeinek hiánya miatt Acosta Hospitaleche és a tanulmány szerzőtársa, dr. Washington Jones nem tudja határozottan ebbe a kategóriába sorolni a leletet. Úgy vélik azonban, hogy valószínűleg ebbe vagy egy közeli rokon csoportba tartozik.

Függetlenül a tudományos megjelöléstől, valószínű, hogy a karmok csak egy félelmetes teremtmény egy részét alkották. A kutatók becslése szerint a rémmadár körülbelül két méter magas lehetett, és körülbelül száz kilogrammot nyomhatott, amely határozottan a nehézsúlyúak közé sorolja.

Elolvasom a cikket