Ritmikus fényvillanások és recsegő hangok gyógyíthatják az Alzheimer-kórt?

Egyre több kutatás igazolja, hogy a nagyfrekvenciás agyhullámok, az úgynevezett gamma-hullámok stimulálása „felszabadíthatja” az agyban a „hulladékot eltávolító” hálózatokat, amelyek hozzájárulnak a neurológiai betegségek kialakulásához. Kutatók kimutatták, hogy a 40 Hz-en recsegő fény- és hangvillanások csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulását.

Li-Huei Tsai professzor szerint: az Alzheimer-kóros emberek agyában feltűnően felhalmozódik a béta-amiloid, bár még mindig nem vagyunk biztosak abban, hogy ez a betegség közvetlen oka vagy következménye. A glimphatikus rendszer viszont az agyi salakanyagok eltávolításának kulcsfontosságú csatornája, amely az agyhullámok által szabályozható, ezért érzékeny a külső ingerekre.

A MIT kutatói az Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket mutató 5XFAD egerek agyában fény- és gamma-hang-stimuláció után a védő agy-gerincvelői folyadék növekedését észlelték. Mi több, a szomszédos artériák pulzálása is megnőtt, amely tovább fokozta az agy „szemét”-eltávolításának képességét. A folyadékot elvezető nyirokerek átmérője is megnőtt, és a béta-amiloid felhalmozódása is megnőtt a nyaki nyirokcsomókban, amelyek az áramlás elvezető helyét képezik.

Annak vizsgálatára, hogy hogyan fordulhat elő ez a megnövekedett folyadékáramlás, a kutatócsoport az asztrociták – a központi idegrendszer által az agy támogatására és védelmére használt sejtek – membránjaiban található aquaporin 4 (AQP4)-csatornákra összpontosított. Amikor ezeket a csatornákat blokkolták, a béta-amiloid felhalmozódása visszatért a „normális” szintre. A gamma-stimuláció javítja az agyi artériákat, felgyorsítva az Alzheimer-kórban szenvedőknél az „használt” amiloidok eltávolítását.

A béta-amiloid, amelynek felhalmozódása az agyban összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral, 40 Hz-es agyi stimulációval könnyen eltávolítható.

Bár a tanulmány egy vitathatatlanul fontos mechanizmusra – a béta-amiloidnak a glimphatikus rendszer általi kiürítésére – összpontosít, amellyel az érzékszervi gamma-sugaras stimuláció segíti az agyat, valószínűleg nem ez az egyetlen mechanizmus, amelynek terápiás jelentősége van. Bár a pozitív hatások meglehetősen gyorsan lezajlottak, hetekig vagy hónapokig tartó, krónikus szenzoros gamma-sugárzás-stimulációra volt szükség ahhoz, hogy a kognitív funkciókat tartósan befolyásolják.

A kutatók azonban nagyon optimisták, mivel azt jelzik, hogy az érzékszervi agyi stimuláció segíthet egyes neurológiai rendellenességek kezelésében.

Elolvasom a cikket