Új utakra lép a magyar professzor

A klímaváltozást és a biológiai sokféleség megőrzését tartja a következő évek legnagyobb kihívásának Krausz Ferenc. A Nobel-díjas fizikus az M5-nek adott interjújában arról beszélt, kulcsfontosságú, hogy az emberiség mennyire lesz képes bölcs döntéseket hozni a következő években.

Egészen lenyűgöző volt, amikor ez a rádió először megszólalt. Volt egy ősrégi fejhallgató, amit rábarkácsoltam, és akkor orosz, kínai meg alig beazonosítható nyelvű beszédeket hallottam. Ez valami egészen varázslatos volt – hangoztatta az M5 csatornának adott interjújában a fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc. Mint a professzor elmondta, eleinte a régészetről álmodott, ugyanis lenyűgözte, hogy a földből ősi dolgokat lehet kiásni, és abból következtetni (arra), hogy éltek anno az emberek.

Az interjúból kiderül, a kutató a klímaváltozást és a biológiai sokféleség megőrzését tartja a következő évek legnagyobb kihívásának. Szerinte kulcsfontosságú, hogy az emberiség a következő öt-tíz évben mennyire lesz képes bölcs döntéseket hozni, mert a jelenlegi helyzet nem ad okot sok optimizmusra. A közmédia által az Év emberének is megválasztott Krausz Ferenc tavaly fizikai Nobel-díjat kapott az attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszeréért.

Elolvasom a cikket