Az agydaganat immunterápiája túljutott a klinikai vizsgálatok első szakaszán

„Először használtunk olyan T-sejteket, amelyek egyszerre két célpontot támadnak a glioblasztómás betegek daganatai ellen. Kísérleteink eredményei azt sugallják, hogy ez a megközelítés egy lépés a helyes irányba, és azt jelzik, hogy az ilyen sejtek agy-gerincvelői folyadékba történő befecskendezése lehetővé teszi a daganat védelmi rendszerének megkerülését” – mondta Stephen Bagley, a PSU docense, akinek szavait az egyetem sajtószolgálata idézi.

A kutatók a glioblasztóma kezelésére újonnan kifejlesztett kettős immunterápia, a CAR-T immunterápia egyik alformájának I. fázisú klinikai vizsgálata során jutottak erre a következtetésre. A tudósok úgy módosították, hogy a betegek T-sejtjeit két, az agydaganatos sejtek által aktívan termelt fehérje, a peptidek felismerésére késztette.

Miután a tudósok állatokon tesztelték e terápia működését, most megkezdték a klinikai vizsgálatok első fázisát hat önkéntes bevonásával, akik a glioblasztóma agresszív formáiban szenvedtek. Mindannyian már korábban megpróbáltak megszabadulni a daganattól az agydaganat ezen formájának kezelésére szolgáló meglévő módszerek segítségével, de az orvosoknak egyik esetben sem sikerült megállítani vagy lelassítani a daganat újbóli megjelenését.

Az átprogramozott T-sejtek beadása mind a hat betegnél jelentősen lelassította a tumor növekedését, és csökkentette a tumor térfogatát az első néhány napban, miután a terápiát befecskendezték az agy-gerincvelői folyadékba. A betegek állapotában bekövetkezett javulás a legtöbb beteg esetében több hónapon keresztül fennmaradt, és a tudósok nem regisztráltak életveszélyes, tömeges idegsejtpusztulással járó epizódokat.

Mint a tudósok megjegyzik, a kettős immunterápia első vizsgálati fázisának sikeres lezárása jelezte, hogy a terápia nagyon ígéretes, és megnyitotta az utat a glioblasztóma különböző formáiban szenvedő önkéntesek nagyobb létszámú kísérletei előtt. A kutatók remélik, hogy ezek a kísérletek végül az agydaganat ezen formájának első, rendkívül hatékony kezeléséhez vezetnek.

A CAR-T terápia a rákos immunterápia eddigi legsikeresebb formáját képviseli az orvosi gyakorlatban. Ennek során az orvosok nagyszámú T-sejtet vonnak ki a beteg szervezetéből, speciális módon átprogramozzák őket, majd visszahelyezik a beteg szervezetébe. Jelenleg számos engedélyezett T-sejt-alapú terápia létezik a myeloma, a limfóma és a leukémia különböző formái ellen.

Elolvasom a cikket