Az EU 70 millió eurós kezdeti humanitárius segélyt nyújt az afrikai Nagy-tavak térségének

MH/ MTI
2024. március 13. szerda. 20:35

A brüsszeli közlemény szerint az uniós finanszírozás a nemi alapú erőszak leküzdésére, a vészhelyzetekre vonatkozó oktatásra és a katasztrófákra való felkészülésre összpontosító projekteket támogatja.

A teljes összegből 63,75 millió eurót fordítanak majd humanitárius kezdeményezésekre, ebből 4,75 millió eurót a katasztrófakockázat csökkentésére a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az utóbbi összeg hozzáadódik az év elején az országot sújtó áradások miatt nyújtott 1,7 millió eurós kerethez – írták.

Emlékeztettek: az ország keleti részén zajló harcok miatt több mint 1,6 millió ember kényszerült elhagyni otthonát. A szexuális erőszak és kizsákmányolás soha nem látott szintet ért, erőszak áldozatává vált civilek emberi jogaik és a nemzetközi humanitárius jog megsértésével szembesülnek. Az élelmiszerellátás bizonytalanságai továbbá hozzávetőleg 26 millió embert érintenek, ami az egyik legjelentősebb a világon – emelték ki.

Az EU további mintegy hatmillió eurót különített el a burundi regionális menekültellátási terv lebonyolításához, amely humanitárius segítséget nyújt a szomszédos országokban, köztük Ruandában és Tanzániában tartózkodó burundi menekülteknek, valamint a Burundiba visszatérőknek.

Megjegyezték, Burundiban a 2020-as választások után kialakult politikai és társadalmi helyzet kedvez a menekültek visszatérésének. A finanszírozás hiánya miatt ugyanakkor az élelmiszerellátás elégtelen a visszatérőket és a belső menekülteket elszállásoló táborokban – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Elolvasom a cikket