Hatott a németekre az orosz atomfenyegetés?

„Számomra a nagy hatótávolságú fegyverrendszerek szállítása kizárt, aminek csak akkor lesz értelme, ha német katonákat vonnak be, akár Ukrajnán kívül is. Ez egy olyan határ, amelyet én kancellárként nem akarok átlépni” – mondta.

A kancellár szerint arról van szó, hogy részt vesznek azokban a döntésekben, hogy „hova célozzanak, hova lőjenek és mit találjanak el”.

„Ez nem történhet meg a német katonákkal. Kancellárként az én felelősségem, hogy megakadályozzam, hogy Németország belekeveredjen ebbe a háborúba” – tette hozzá Scholz.

A német kancellár többször ellenezte a nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakéták Kijevbe szállítását, az ellenzék, sőt a kormánykoalíció egyes tagjainak nyomása ellenére is. Ezt különösen azután mondta, hogy egy kiszivárgott információból kiderült, hogy a Bundeswehr tisztjei a krími hídnak a Taurusokkal való támadásáról szóló terveket vitatták meg.

Moszkva többször is azt hangoztatta, hogy a nyugati katonai segítség nem jelent jót Ukrajnának, és csak meghosszabbítja a konfliktust, a fegyvereket szállító eszközök pedig legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára.

Elolvasom a cikket