Jó háború és rossz háború

Gönczöl András
2024. március 13. szerda. 10:05

A Vörös-tengerben uralkodó feszültségek Olaszországra is nagy hatással vannak, a baloldal, elsősorban a fiatalok érzelmeire alapozva tüntetést szervezett Rómába. A tiltakozás a békért, tűzszünetért és az olasz haditengerészet beavatkozása ellen szólt. A béke fogalma szent és sérthetetlen, emeli ki írásában az Il Giornale, de nem képezheti vita tárgyát, hogy Olaszországnak meg kell védenie saját érdekeit. A hútik támadásai az uniós tagállamok kereskedelmi hajói ellen tarthatatlan helyzetet idézett elő, amely rendkívül negatívan érinti az olasz kereskedelemet. A poltikai csetepaté elindítója nem először Giuseppe Conte Öt Csillagos pártvezér, aki az Aspides-misszió bojkottálására szólította fel a balos ideológiák további képviselőit. A lap szerint a baloldal képtelen különbséget tenni a valakiket megtámadni, vagy valamit megvédeni akarók között.

Az olasz kormány döntése mögött ez utóbbi szándék áll, ezen szándék miértjeire Paolo Capitini tábornok, a hadtörténelem professzorával készült interjú adhat választ: „Fontos küldetésről, európai misszióról van szó. Egy egész kontinens, vagy legalábbis egy nagy részének eltökéltségét mutatja a kereskedéshez való jog védelme. A Vörös-tengeren 150 milliárd eurónyi import és export halad át Olaszország felé. Könnyen megérthető, a Földközi-tenger elérése nem csak nekünk, hanem egész Európának is létfontosságú cél, útvonal.”

A lap felhívja a figyelmet, hogy lassan minden kormánydöntés ellenzéki tiltakozást, tüntetést generál.

„Olyan ez, mint a tűzoltókat hibáztatni, mert fellobban a tűz. Az oltás a tűzoltók küldetése, nem mások ellen lépnek fel, hanem a védelmükben. Nem Európa lépett fel a hutik ellen, hanem az Egyesült Nemzetek Szervezete által jóváhagyott szabadság garantálása érdekében küldtek a Vörös-tengerre csapatokat. Érdemes tisztázni, Olaszország nem kockáztat semmit. Ez a küldetés tekintélyt és elismerést ad haditengerészetünknek. Az sem a véletlen műve, hogy mi vezetjük a küldetést, mert mi vagyunk a legjobbak. Immár negyven éve irányító szerepet töltünk be a Földközi-tenger biztonságának fenntartásában. Túlzás nélkül állíthatom, ezen feladatok ellátásában a legnagyobb tapasztalattal mi rendelkezünk. Elismerem, vannak, akik vitát generálnak, ez szívük joga, ez a küldetés a hajózás szabadságának védelmét szolgálja.

Elolvasom a cikket