Több mint kilencven migránsra bukkant a parti őrség a görögországi Gávdosz szigeténél

MH/ MTI
2024. március 13. szerda. 20:53

A tájékoztatás szerint 63 ember a szigeten lévő átmeneti táborba került, 28-at pedig egy krétai befogadóközpontba vittek. A hajón utazók állampolgárságáról nem adtak tájékoztatást, a rendőrség azonban őrizetbe vett továbbá egy férfit, aki a gyanú szerint az őket szállító csónakot vezette.

A Krétától délre fekvő, alig 32 négyzetkilométeres, mintegy 150 lakosú szigetre az utóbbi hónapokban sokan érkeztek Líbiából. Helyi médiaforrások szerint a hét vége óta csaknem 280 ember szállt partra Gávdoszon, mely Görögország és Európa legdélibb pontja, és csupán 170 tengeri mérföldre fekszik a líbiai Tobruktól.

A görög bevándorlási és menekültügyi minisztérium adatai szerint az év eleje óta mintegy ezren érkeztek Gávdoszra, köztük sok kísérő nélküli gyerek.

Szofia Vultepszi, a tárca államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy Gávdosz és Kréta jelenleg már éppen olyan népszerű célja a bevándorlóknak, mint korábban az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigete volt.

Gávdosz hatóságai figyelmeztettek, hogy az aprócska sziget nem rendelkezik megfelelő infrastruktúrával az emberek befogadására.

Elolvasom a cikket