Újabb menekültközpontokat nyitnak a szlovén–horvát határon

MH/ MTI
2024. március 13. szerda. 17:56

A migránsok támogatásával és integrálásával foglalkozó kormányhivatal szerdán közölte: a korábbi határátkelők területén már megkezdődtek „az illegális bevándorlókat befogadó létesítmények bővítésére irányuló tevékenységek”.

Ez magában foglalja az infrastruktúra kiépítését, továbbá a pályázatok kiírását, mert a menekültügyi központokban elhelyezett személyeknek a törvény értelmében joguk van az élelmezésre és a higiéniára – mondta Katarina Strukelj, a hivatal igazgatója, hozzátéve: személyzetet is keresnek, az előkészületek pedig legalább három hónapot vesznek igénybe.

Azzal kapcsolatban, hogy a helyi önkormányzatok, valamint az ellenzéki pártok fenntartásuknak adtak hangot a központok létesítését illetően, Strukelj kijelentette: „A kormány azért hozta meg a döntést, hogy azt végre is hajtsa”. Ugyanakkor hozzátette, hogy a menedékkérőket csak akkor fogják ott elhelyezni, ha a meglévő logateci és ljubljanai létesítmények megteltek.

A két új létesítményben a legkiszolgáltatottabb csoportok – gyermekek, kísérő nélküli kiskorúak és családok – számára biztosítanak majd szállást – húzta alá.

Megjegyezte: a menedékkérők befogadására szolgáló kapacitások növeléséről szóló döntést a tavalyi év tapasztalatai alapján hozták meg, amikor júliusban, augusztusban és szeptemberben nőtt a kérelmezők száma.

Hozzátette: volt olyan időszak, amikor a Ljubljana Vic városrészében található menekültközpontnak kapacitásain felül, több mint ezer embert kellett befogadnia.

A ljubljanai létesítmény a kormányhivatal, az emberi jogi ombudsman, valamint az ENSZ égisze alatt működő kínzás elleni bizottság ellenőrzése alatt áll, utóbbi pedig nagyon egyértelmű ajánlásokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy Szlovéniának „szabályoznia kell ezt a területet, és új kapacitásokat kell biztosítania” – mondta Strukelj.

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a hatóságok a szlovén-horvát határon idén január elseje és március elseje között 7254 határsértőt tartóztattak fel, 28,8 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A rendőrség idén összesen 153 embercsempészt vett őrizetbe, többségében ukrán, román, szerb és szíriai állampolgárokat.

A szlovén kormány még januárban döntött arról, hogy a megnövekedett migrációs nyomás miatt Horvátországgal közös határán, az Obrezje-Bregana határátkelőhely közelében regisztrációs központot létesít, hogy tehermentesítse a helyi rendőrkapitányságokat az adminisztrációs feladatok alól. Két héttel ezelőtti ülésén pedig arról fogadott el határozatot, hogy az említett regisztrációs központ közelében, valamint a mintegy 130 kilométerrel északabbra fekvő Sredisce ob Dravi városban is menekültközpontot létesít legfeljebb három év időtartamra.

Elolvasom a cikket