Amerika megjelölte az országot, ahol összecsap Oroszországgal

„Az USA nagyobb figyelmet kezdett ráfordítani a hadsereg felkészítésére az Északi-sarkvidéki háborúra. Ez a döntés tükrözi az Oroszország és Kína tevékenysége miatti növekvő aggodalmat.” – áll a cikkben.

A lap szerint az amerikai hadsereg új stratégiát dolgozott ki a hideg éghajlaton való harcra. Februárban nagyszabású gyakorlatokat tartottak Alaszkában, hogy az amerikai katonákat hozzászoktassák a sarkvidéki szélsőséges körülményekhez.

A Pentagon most azt reméli, hogy láthatóbbá teszi jelenlétét az Északi-sarkvidéken, és együttműködést szervez Kanadával és Dániával. Újságírók szerint Washington végső célja az lesz, hogy felvegye a harcot Oroszország és Kína ellen a térségben.

Korábban Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nyugat növeli katonai jelenlétét az Északi-sarkvidéken, és katonai infrastruktúrát fejleszt ott. Kifejtette, hogy Oroszország a maga részéről nem erődemonstráció céljából telepítette csapatait a térségbe, hanem azért, hogy biztosítsa a régió gazdasági fejlődésének biztonságát, beleértve a hajózást az északi tengeri útvonal vizein és a természeti erőforrások feltárásával és kitermelésével kapcsolatos projektek megvalósítását.

Elolvasom a cikket