2024. március 14. csütörtök. 16:2
Újabb muníciót kaptak a bezzeg Romániázó és a hazai eredményeket lesajnáló újságírók: román kutatók a galaci Dunărea de Jos Egyetem Élelmiszer-tudományi és Élelmiszermérnöki Karán magasabb proteintartalmú, kvázi húst helyettesítő kenyeret kísérleteztek ki. Az új protein dús eledel szabadalmi bejegyzése is megtörtént, Az új táplálék lényege, hogy húsból származó fehérjékből álló koncentrátumot hozzáadva olyan kenyeret hoztak létre, amelynek olyan az íze, mintha sült hússal ennénk – csak éppen hús nélkül. Kétségtelen, hogy ez az új táplálék, amely kellő mennyiségű esszenciális aminosavat tartalmaz pozitív hatással lehet a szegényebb lakosság ízvilágára. A feltalálók hangsúlyozták is, hogy atápanyagtartalom szempontjából kiegyensúlyozott kenyérnek minden fogyasztó számára elérhetőnek kell lennie, de az alacsony jövedelmű fogyasztóknak mindenképpen részesülniük kell a támogatott árból. Nem vitás, a találmány továbbfejlesztésre vár, hiszen a változatos táplálkozás esszenciája lehet. Elvégre készülhet paprikás krumpli ízű zsömle, körömpörköltös kifli, de ha a jólétbe is bele akarnak egyesek kóstolni, várja őket a kaviár ízű buci és a szarvasgomba illatú pacsni.