Figyeljen erre a tünetre, komoly betegség jele is lehet

A rákos megbetegedésekhez köthető halálozásokat vizsgálva nem kell sokáig keresni a hasnyálmirigyrákot, hiszen a legfrissebb adatok szerint a csak ez az egy daganatfajta 10000 halálos áldozatot követel évente.

Ennek egyik oka, hogy a hasnyálmirigydaganat sokszor tünetmentesen növekszik, vagy pedig nem specifikus tünetek társaságába jelentkezik, amiket nehéz időben kiszúrni. Az egyik ilyen tünet pedig egészen valószínűtlen helyen jelentkezik, a lábon.

A kutatók vizsgálatai alapján az ebben a daganatos megbetegedésben szenvedők egy jelentős részénél az utolsó stádiumba belépve a láb és a térdek felvizesedése gyakori tünetegyüttes.

A folyadék pangás természetesen nem csak a lábakra, de a test egyéb területeire, a karra is kiterjedhet, a megduzzadt végtagok pedig komoly fájdalmakat is okozhatnak. Természetesen a betegségnek sok más tünete is lehet, biztos diagnózist pedig csak egy orvos állíthat fel, azonban érdemes figyelni ezekre a tünetekre, ha azok egyszerre jelentkeznek és hosszú távon is fennálnak.

A hasnyálmirigyrák leggyakoribb tünetei:

  • A szem fehérje sárgulása
  • Hirtelen súlyvesztés
  • Sötét, esetleg véres vizelet
  • Folyamatos fáradság, amin a pihenés sem segít
  • Magas testhőmérséklet, remegés

Elolvasom a cikket