Mikor szükséges az újszülött sürgősségi ellátása?

Dömök Ágnes
2024. március 15. péntek. 5:27

Az Apgar-teszt az újszülött állapotának felmérésére szolgáló vizsgálat, amely eredményét egy pontrendszer segít értékelni. A vizsgálat során 5 szempont szerint pontozzák az újszülöttet. A szerzett pontszám értéke segítheti az orvos és a szülésznő döntését abban, hogy az újszülött igényel-e sürgősségi vagy intenzív terápiás ellátást.

Az Apgar-teszt a nevét dr. Virginia Apgar amerikai orvosról kapta, aki megalkotta a pontrendszert. Az Apgar-teszt előtt számos esetben nem derült fény idejében az újszülött egészségügyi problémájára. Az Apgar-teszt rendkívül nagy diagnosztikai segítséggel bírt és bír mind a mai napig, valamint megteremti a közös nyelvet a szülész és a gyermekorvos (neonatológus) között.

Mit mér az Apgar-teszt?

Az Apgar-teszt az újszülött alábbi 5 jellemzőjét figyeli, amelyre az APGAR angol betűszóból következtethetünk:

Appearance = megjelenés → bőrszín

Pulse = pulzus → szívfrekvencia

Grimace response → reflexek, válaszreakciók

Activity → izomtónus

Respiration → légzésfrekvencia

Apgar-érték

2

1

0

Bőrszín

normál bőrszín (a kezek, lábak is rózsaszínek)

normál bőrszín, ám a kezek és a lábak kékes színezetűek

kékes-szürkés vagy sápadt bőrszín

Szívfrekvencia

> 100/perc

< 100/perc

nincs pulzus

Reflexek

tüsszent, köhög, ingerlésre sír, elhúzódik

ingerlésre csak az arca grimaszol

ingerlésre nincs válasz

Izomtónus

aktív, spontán mozgások

a kezek és lábak hajlítottak, minimális mozgás

nincs mozgás, petyhüdt végtagok

Légzésfrekvencia

normál légzésfrekvencia és légzési munka, sírás

lassú vagy irreguláris légzés, gyenge, erőtlen sírás

nincs légzés

Az Apgar-teszt eredménye

Minden jellemzőt 0–2-ig lehet pontozni, ha minden rendben van, a maximálisan adható pont 10. A vizsgálatot a születést követő 1. és 5. percben végzik. Mindkét alkalommal 10 pont a maximálisan elérhető érték. Ha pl. az Apgar-érték 9-10, akkor az azt jelenti, hogy az első percben 9-es, az 5. percben 10-es Apgar-értéket mértek az újszülöttnél. További pontozás 10, illetve 20 perces időpontban is előfordulhat, illetve ötpercenként mindaddig, amíg legalább 8-as értéket el nem érnek.

A 10-es Apgar-érték alapos vizsgálatot követően rendkívül ritka, különösen az 1. percben, hiszen a kezek és a lábak egy újszülött esetén általában kékes színezetűek, amíg fel nem melegednek, így a születés utáni első percben általában a maximum pontszám 9.

Amennyiben az első percben mért érték alacsony (5–7 közötti), amely az 5. percre sem emelkedik, vagy egyéb vészjelző (alarmírozó) eltérést fedeznek fel az újszülöttön, úgy azonnali orvosi felügyeletre, monitorozásra, bőringerek alkalmazására, oxigénterápiára lehet szükség. A 0–4 pont között az újszülött intenzív terápiás ellátását azonnal meg kell kezdeni.

Alacsony Apgar-érték jelentése

Az alacsony Apgar-érték figyelmeztetést jelent az orvos számára, hogy az újszülött esetén adaptációs probléma merült fel.

Mérsékelten alacsony Apgar-érték az alábbi állapotokban gyakrabban jelentkezhet:

veszélyeztetett terhességet követően,

császármetszést követően,

nehéz szülést követően,

koraszülés esetén.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az Apgar-érték csupán egy támpont, és csak a csecsemő pillanatnyi állapotáról nyújt tájékoztatást. Az alacsony Apgar-érték nem jelent biztos problémát a gyermek későbbi egészségére vagy fejlődésére vonatkozóan. A teszt előnye a gyors elvégezhetőség és az egyszerűség.

Elolvasom a cikket