Moszkva elutasította a Svájc által tervezett békekonferenciát

Zaharova azokra a sajtóban megjelent találgatásokra reagált, melyek szerint Kína és Svájc szorgalmazza, hogy Oroszországot is meghívják a tárgyalásokra. Múlt hónapban Svájc bejelentette, hogy nyárig tervezi a békekonferencia megszervezését. Konkrét időpontot egyelőre nem neveztek meg. A résztvevők listáját sem hozták nyilvánosságra. Ukrajna azonban jelezte, hogy Oroszországot csak akkor lehet meghívni, ha előzetesen beleegyezik egy sor előfeltételbe, tudatta az oroszhírek.hu.

Ezt a fórumot az ultimátumot jelentő „Zelenszkij-békeformula” népszerűsítésének fogják szentelni, noha a svájci szervezői úgy tesznek, mintha közös nevezőt keresnének a különböző országok békekezdeményezéseiben – mondta Zaharova a minisztérium honlapján szerdán közzétett sajtóközlemény szerint.

Kifejtette, hogy Zelenszkij terve számos irreális feltételt tartalmaz, többek között az orosz csapatok visszavonását Ukrajna 1991-es határaira, Moszkva felelősségre vonását és jóvátétel fizetését, valamint az élelmiszerekkel, a nukleáris biztonsággal, az energiával, az ökológiával és a humanitárius problémákkal kapcsolatos rendelkezéseket. Kijev alapvető követelései változatlanok maradnak, miközben a jogos orosz érdekeket figyelmen kívül hagyják – mondta Zaharova.

A közelgő konferencia tehát a koppenhágai formátumú találkozók folytatása, amelyek kezdetben lejáratták magukat, most pedig zsákutcába jutottak – mutatott rá a szóvivő.

Moszkva meggyőződése, hogy Svájc aligha szolgálhat platformként a különböző békefenntartó erőfeszítések számára, mivel ez semleges státuszt feltételez, amelyet Bern elvesztett – állította a szóvivő.

Mindez értelmetlenné teszi Oroszország részvételét az említett békekonferencián, hiszen mindegy, hogy az egy, két vagy öt szakaszban kerül megrendezésre – a Kijev és urai által szorgalmazott ultimátum lényege ettől nem változik – zárta Zaharova.

Ukrajna nyugati támogatói ragaszkodnak ahhoz, hogy a békés rendezés csak Kijev feltételei szerint valósulhat meg, és fogadkoztak, hogy folytatják a fegyverszállításokat „addig, amíg szükséges”. Oroszország eközben hangsúlyozta, hogy semmilyen külföldi segítség nem fogja megváltoztatni a konfliktus menetét.

Elolvasom a cikket