Továbbra is lopják a Székelyföld fáit

Nem szűnt meg a megélhetési fatolvajlás Székelyföldön, csak átalakult – írta meg csütörtökön a Főtér. Mint a kolozsvári lap cikkében olvasható, a térségben ugyan visszaszorult a megélhetési fatolvajlás, s így az igazán nagy pénzeket a fűrészüzemek és az úgynevezett „cápák” beszállítói szakítják. A statisztikák szerint Romániában évente mintegy negyvenmillió köbméter fát termelnek ki, de hivatalosan csak fa elének van nyoma.

Történik mindez annak ellenére, hogy az elmúlt majd egy évtizedben tovább szigorították az erdőkitermelésre is vonatkozó jogszabályi környezetet. A falopás az okozott kár mértékétől függetlenül minden esetben bűncselekménynek minősül. A hatóságok elkobozhatják a szállító járműveket, és megtiltották a tarvágást a természetvédelmi területeken. Kötelezővé tették a kísérő okmányok beszerzését a fűrészpor, biomassza, fakéreg és fahulladék szállítása esetén is.

A leírás szerint a lopás a következőképpen történik: a kitermelésben és feldolgozásban érintett cégek hivatalos liciteken megvásárolnak egy adott mennyiségű lábon álló növényt, majd kitermeléskor az engedélyezett mennyiségen felül is vágnak, szállítanak. Míg a bárca szerint a teherautón húsz köbméter található, addig a valóságban harminc van ott. Mivel az autók naponta többször megteszik a kitermelési helyszín és a célállomás közötti távot, és mindannyiszor tíz köbméterrel többet visznek, máris megvan a hiányzó tétel egy jelentős része.

Elolvasom a cikket