5 étel, ami árthat a tüdőnek

Kenyér

A finomliszt és a cukor hozzájárulnak a tüdőkapacitás csökkenéséhez. Nem csupán azért, mert gyulladáskeltő hatásúak, hanem mert sokkal több munkát igényel a feldolgozásuk a tüdőnek. Amerikai dietetikusok szerint alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztásakor kevesebb széndioxidot termelünk, így a tüdő munkáját is csökkentjük. Érdemes tehát lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételeket fogyasztani: teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát és kenyeret, valamint minimalizálni a hozzáadott cukor mennyiségét. Több kutatás is bizonyította az összefüggést a gluténérzékenyég és a légzőszervi problémák között.

Brokkoli

Antioxidánsban gazdag, és a daganatos megbetegedések megelőzésében is komoly szerepe van, ezért továbbra is nagyon egészséges, azonban puffaszt, és mint ilyen, sokak szervezetét megterheli, a levegő oda-visszaáramoltatásával a tüdőnket is. Ha az gyomrunk tiltakozik a karfiol, a káposzta, vagy a brokkoli ellen, akkor csak kevesebbet vagy egyáltalán ne fogyasszunk belőlük.

Jégkrém

Sem a jégkrém, sem a tejtermékek nem tesznek jót akkor, ha bármiféle felső- vagy alsólégúti betegségünk van. Ezek ugyanis fokozzák a nyákképződést, így a köhögési ingert is, és eldugítják az orrot. Influenzás, megfázásos, sőt, allergiás tünetek jelentkezésekor is hasznos lehet ha tejmentes diétát tartunk.

Csipsz

A feldogozott, ízfokozókkal, sóval és transzzsírral telenyomott ételek egészségtelenek, komoly károkat okoznak a keringésünkben. Teljesen logikus, hogy ami a szív- és érrendszeri megbetegedések melegágya, az a tüdőnknek sem tesz jót. A túlzott sófogyasztás emelheti a vérnyomást, vízvisszatartó hatása miatt pedig a folyadék a tüdőre is húzódhat, ami nehézlégzést eredményezhet.

Sör

Az alkohol általában nem jó a tüdőnknek, magas cukortartalmának és a dehidratáló hatása miatt. A sör azonban mind közül a legrosszabb választás, méghozzá a buborékok miatt. A sörben lévő szénsav felfúj, feszíti a mellkast. Asztmásoknál befulladásos tüneteket is okozhat. Ha tehetjük, csökkentsük a fogyasztását, mert hosszútávon ezzel a tüdőnket erősíthetjük.

Elolvasom a cikket