A gluténmentes termékek mégsem olyan egészségesek?

Kutatók kilenc éven át 200 gluténmentes terméket vizsgáltak, hogy felmérjék tápértéküket. Az eredmények megerősítik, hogy a gluténmentes termékek minősége az évek során folyamatosan javult, ugyanakkor azt is jelzik, hogy még nem érnek fel a gluténtartalmúakkal.

A coeliakia autoimmun betegség, amelyet a szervezet glutén és a rokon prolaminok által kiváltott válasza határoz meg. Az utóbbi években a coeliakiás esetek száma ugrásszerűen megnőtt, ami két dolognak tudható be: a környezeti tényezőknek való túlzott kitettségnek és a jobb diagnosztikának.

Amikor a cöliákiát diagnosztizálják az embereknek teljesen ki kell iktatnia a glutént az étrendjéből. Sajnos tévesen feltételezik, hogy a gluténmentes termékek „egészségesebbek”, mint a hagyományosak.

Jonatan Miranda-Gómez, az UPV/EHU gyógyszerésze és a Gluten 3S kutatócsoport egyik kutatója, amely akkreditált a gluténmentes termékek valóban gluténmentes voltát garantáló ISO-szabvány pecsétjének odaítélésére, kifejtette:

„Az adatok azt mutatják, hogy a gluténmentes termékek nem egészségesebbek. 2014-ben egy meglehetősen úttörő tudományos munkát tettünk közzé. Ebben 200 gluténmentes élelmiszert hasonlítottunk össze gluténtartalmú társaikkal. Táplálkozástanilag nem egyenlők.”

Akkor kimutatták, hogy a gluténmentes termékekben több telítetlen lipid (azaz káros zsír) van, mint a gluténtartalmúakban, kevesebb rostot tartalmaznak, és a só- és fehérjetartalmukra is figyelni kellett. Most egy új kutatás eredményei jelentek meg.

Érdemes megemlíteni, hogy a cöliákiában szenvedők aránya nem változott, továbbra is egy százalék körül van, de a lakosság száma nőtt. Ha a gluténallergiás embereket is figyelembe vesszük, akkor kiderül, hogy az emberiség tíz százaléka érintett. Ez viszont serkenti az iparág fejlődését. A tészta egy példa erre. A gluténmentes tészták nem búzából készülnek, mivel az glutént tartalmaz, hanem kukoricából. Az adalékanyag nem rizsliszt, hanem köles, aminek pozitív táplálkozási hatása van.

A nem szilárd termékek esetében a gyártók más stratégiákhoz folyamodnak. Ilyen például a sör. Ahelyett, hogy a glutént helyettesítenék, azt enzimek hozzáadásával bontják le a tisztítási folyamat során. Ennek az eljárásnak azonban van egy másik korlátja is. Olyan káros molekulák keletkezéséhez vezethet, amelyek az elemzés során észrevétlenek maradnak. A gluténmentes sör még mindig bonyolult téma.

Jonatan Miranda-Gómez hozzáteszi:

„Az elmúlt években cikkek mutatták ki, hogy más molekulák is károsak lehetnek, és hogy még szigorú gluténmentes diéta esetén is okozhatnak kellemetlenségeket ezek a gluténmentes termékek.” Azt is fegyelembe kell venni, hogy a gluténmentes élelmiszerek milyen hatással vannak a környezetre, hiszen bizonyos összetevőket külföldről kell importálni, amit csökkenteni kellene.

A lisztérzékenyeknek vagy a gluténallergiásoknak nincs más választásuk, mint megváltoztatni étkezési szokásaikat, és átállni a gluténmentes termékekre. Ha azonban nincsenek konkrét egészségügyi ellenjavallatok, akkor mindenképpen jobb, ha maradnak a hagyományos étrendnél.

Elolvasom a cikket