Az akupunktúra segíthet az embereknek stroke után visszatérni a normalitáshoz

A távol-keleti mitológia szerint ez a művelet állítólag feloldja a meridiánok (energiacsatornák) elzáródását és javítja a vérkeringést. Az akupunktúra hatékonyságára nincs tudományos bizonyíték, bár a WHO nem tagadja az alkalmazását.

A Tianjin Egyetem Első Oktatókórházának kutatócsoportja tanulmányt végzett, amely szerint a hathetes akupunktúrás kezelés jelentősen javítja a beszédfunkciókat és az életminőséget a stroke után beszédzavarban szenvedő embereknél. Mivel a javulás hat hónap után is megfigyelhető, az akupunktúra biztonságos és hatékony terápia lehet a hang visszanyerésének elősegítésére.

Az akupunktúra segít visszanyerni a hangot.

A stroke-ot követően az emberek körülbelül egyharmadánál jelentkezik a stroke utáni motoros afázia, ami a beszédre vagy a beszéd izommozgások összehangolására való képtelenséget jelenti, és az emberek 61 százalékánál ez az állapot egy év elteltével is fennáll. A beszéd és a kommunikációs képesség zavarai negatívan befolyásolják az életminőséget.

Az ilyen személyek esetében a viselkedés- és nyelvi terápia a szokásos kezelés, Kínában pedig kiegészítő terápiaként az akupunktúrát is alkalmazzák.

A JAMA Network Open című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja az akupunktúra hatását a nyelvi funkcióra, az életminőségre és a neurológiai károsodásra a stroke utáni betegeknél.

A vizsgálatban 252 olyan 45-75 év közötti személy (78,6 százalékuk férfi) vett részt, akiknél első stroke után afáziát diagnosztizáltak. A résztvevőket véletlenszerűen osztották be egy csoportba, amely vagy manuális akupunktúrában, vagy látszat-akupunktúrában részesült (véletlenszerű pontok és sekély tűszúrás alkalmazásával).

A manuális akupunktúra bizonyítottan javítja az afázia hányadost (AQ), amely az afázia érzékeny és megbízható mérőszáma, ahol minél alacsonyabb a pontszám, annál súlyosabb a nyelvi funkciók károsodása. A hatodik héten az akupunktúrás alanyok átlagos AQ értéke 69,66 volt, ami javulást jelent a 29,60 pontos kiindulási értékhez képest.

A látszatakupunktúrához képest a manuális akupunktúra az afázia megjelenését követő hat hónapos követés során is jelentős és folyamatos javulást eredményezett a nyelvi funkciók, az életminőség és a neurológiai károsodás tekintetében.

Ez az első kontrollált, hosszú távú nyomon követéssel végzett vizsgálat, amely az akupunktúra hatékonyságát értékeli a stroke utáni motoros afáziában szenvedő betegeknél.

Elolvasom a cikket