Ezeket az ételeket fogyasztotta szívesen Petőfi Sándor

Reggelire általában kávét, csokoládét és tejet szolgáltak fel. Ehhez kuglófot, kalácsot, aprósüteményeket és gyümölcsökkel, magvakkal dúsított deákkenyeret kínáltak. Pillwax Károly azzal népszerűsítette az Uri utcai kávéházát, hogy ott a kávéhoz „reggelienkint fris tejföl vagyon”.

A meleg konyhával nem rendelkező kávéházakban is lehetett kapni legalább egy kolbászt fehér kenyérrel. Petőfi a fokhagymás kolbászt kedvelte. De szerette a töltött tojást is.

A kor hétköznapi konyhája egyszerű volt: húsleves, hurka, kolbász, dunai halak, gulyás, pörkölt, rostélyos, sült és rántott csirke. Ekkoriban jött divatba a paprika, a hagymás alap és osztrák hatásra a zsírban sütés.

Petőfi Sándor állítólag reggelire is szívesen evett gulyást. Kedvelte a finom pecsenyehúsokat, a túrós tésztáról pedig az Úti levelekben is megemlékezik: „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát, és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.”

Kukoricagombócokat pedig még maga is főzött közlegény társai számára, mint ahogy az Úti jegyzetekben állítja.

A galuska és a gombóc felbukkan a János vitézben is: „Nesze, galuskának elég lesz e darab, aztán gombócot kapsz, hanem összeharapd!” – a főhőst kínálják így a kősziklákat eszegető óriások.

A kortársak beszámolói szerint költőnk szerette a rostélyost is.

Jókai Mórtól is kiderült néhány információ, aki az „Aki holta után áll bosszút” című kisregényében így emlékezik: „Színház után elmentünk vacsorálni a Sperlbe (ott volt a Váci-utcán egy kurta kocsma), oda járt Petőfi rendesen. Télen szerette a csigát, nem a tésztát, hanem a valóságos csiga-bigát (helix hortensis), ecettel, tormával, amitől én irtóztam, és hozzá karlócai ürmöst ivott (egy pisztolyt esténként = 2 deci).”

Akkoriban egyébként sokan ettek éti csigát. A szegények forró vízben megfőzték, a házától megszabadították, majd vöröshagymás zsíron megsütötték és tojást ütöttek rá. A gazdagok burgundi módra, fűszervajjal készítve, a kifőzött házába visszatöltve fogyasztották.

Elolvasom a cikket