Így lehet felkészülni az Alzheimer-kórra

Egy áttörést jelentő, mesterséges intelligenciával működő modell akár 7 évre előre képes megjósolni az Alzheimer-kórt – erről számolt be a Kaliforniai és a Stanford Egyetem közös kutatása.

A kutatók több mint 5 millió egészségügyi adatot tápláltak egy mesterséges intelligenciával működő modellbe, ami ezáltal képes kiszűrni az Alzheimer-kórt más betegségekkel összekötő mintákat. A modell az esetek 72 százalékában – egyes esetekben akár hét évvel korábban – meg tudta jósolni a betegség kialakulását.

Emellett számos olyan állapotot észlelt, amely alapján kiszámítható az Alzheimer-kór kockázata, köztük a magas vérnyomást és koleszterinszintet, a D-vitamin-hiányt és a depressziót. A férfiaknál a merevedési zavar és a megnagyobbodott prosztata, a nőknél pedig a csontritkulás játszott szerepet. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ilyen egészségügyi problémákkal küzdőknél demencia fog kialakulni, de az MI-elemzés olyan előrejelző tényezőként értékeli ezeket, amelyekre érdemes odafigyelni.

„Ez az első lépés afelé, hogy a mesterséges intelligenciát rutinszerű klinikai adatokon használjuk, nemcsak a kockázat minél korábbi azonosítása érdekében, hanem a mögötte álló biológia megértése érdekében is” – hangsúlyozta Alice Tang biomérnök.

A Stanford Egyetem kutatója kiemelte: „a betegségek kombinációja az, ami lehetővé teszi, hogy a modell előre jelezze az Alzheimer-kór kialakulását. Az a megállapításunk, hogy a csontritkulás az egyik előrejelző tényező a nők esetében, rávilágít a csontok egészsége és a demencia kockázata közötti biológiai kölcsönhatásra.”

Elolvasom a cikket