Komoly betegség tünete is lehet a fejbőrviszketés

Szirtes Györgyi
2024. március 15. péntek. 5:31

A fejbőr viszketésének számos oka lehet: állhat a hátterében pikkelysömör, allergiás reakció, gombás fertőzés, különböző élősködők vagy a fejbőr sérülése.

Egyes betegségek hosszú távon kopaszodáshoz is vezethetnek, ezért nagyon fontos a kiváltó ok felismerése és a megfelelő terápia.

A fejbőrviszketés okai

A fejbőr viszketése szinte bárkinél jelentkezhet. Leggyakrabban korpásodás okozza, amelynek hátterében állhat seborrhoeás dermatitis, gombás vagy bakteriális fertőzések, de a genetikai hajlam is szerepet játszik a kialakulásában.

A fejbőr viszketésének gyakori kiváltó okai lehetnek:

  • Seborrhoeás dermatitis (csecsemőknél koszmó): gyakori bőrbetegség, amelynek tünete a viszketés, a bőr gyulladása és érzékenysége, valamint a hámló, vaskos pörkkel fedett plakkok megjelenése, amelyek korpapikkelyekként válnak le a fejbőrről.
  • Pikkelysömör (pszoriázis): a bőr fokozott elszarusodásával járó, nem fertőző betegség.
  • Gombafertőzés (tinea kapitisz): gyulladással, hámlással, viszketéssel járó, fertőző betegség, amelyet a dermatofitáknak nevezett gombák csoportja okoz. Gyakran háziállatokról, elsősorban macskáról kerül a fejbőrre.
  • Gyermekkori ekcéma: a test különböző területein, így a fejbőrön is jelentkezhet a viszketéssel és kivörösödéssel járó gyulladás. A betegség lefolyása változó: fellángolások és nyugodt időszakok váltakoznak.
  • Fejtetű: általában óvodás- és iskoláskorú gyermekeknél fordul elő. A rovarok jelenlétére a viszketés, illetve az apró fehér peték hívhatják fel a figyelmet. Az élősködők a fejbőrön keresztül vért szívnak, és a viszkető csípések elvakarása miatt a seb felülfertőződhet.
  • A fejbőr sérülése: többek között erőteljes kaparás, éles eszközök használata vagy egyes fodrászati eljárások következtében jöhet létre. Veszélye, hogy a sérült fejbőr csökkent védekezőképessége miatt a fertőzéseket okozó mikroorganizmusok könnyebben elszaporodnak, ami gyulladáshoz vezethet.
  • Hajfesték-allergia: a hajfestékekben található kémiai anyagok allergiás reakciót válthatnak ki, amelynek gyakori tünete a fejbőr viszketése, ami átterjedhet a nyakra, a fülre vagy a homlokra is.

A fejbőr viszketésének kevésbé gyakori oka lehet:

  • diszkoid lupus erythematosus,
  • migrén,
  • hegesedő allopécia,
  • övsömör (herpesz zoster),
  • férgesség,
  • a haj hőkezelése,
  • gyógyszerallergia,
  • szorongás,
  • kontakt dermatitis a hajfestéken kívül használt egyéb kozmetikumokra,
  • cukorbetegség.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha korpásodást vagy a fenti tünetekhez hasonló elváltozásokat tapasztal saját vagy gyermeke fejbőrén, akkor forduljon mielőbb bőrgyógyászhoz vagy a háziorvoshoz.

A fejbőrviszketés kezelése

A viszkető fejbőr kezelése a kiváltó októl függ. Huzamos időn keresztül fennálló viszketés esetén szükség lehet egyéb betegségek kizárása szakorvosi vizsgálatokkal, valamint a fejbőr csökkent védekezőképességének helyreállítása.

Fertőzések kezelésére fertőtlenítő és/vagy viszketést szabályozó oldatok és gyógyszerek alkalmazása ajánlott, de a fontosabb teendő a higiénés szabályok betartása (fésűk, kefék gyakori tisztítása, a párnahuzatok gyakori cseréje stb.).

Korpásodás kezelése

Korpásodás esetén javasolt speciális korpaellenes sampon használata. Hajmosás után alaposan le kell öblíteni, hogy ne maradjon sampon a fejbőrön.

Seborrhoeás gyulladás kezelése

Seborrhoeás gyulladás esetén a korpásodás elleni sampon mellé gombaellenes és gyulladáscsökkentő ecsetelőt javasolhat az orvos, amely néhány hét alatt visszaállítja a bőrflóra egyensúlyát.

Pikkelysömör kezelése

A betegség kezelésére jelenleg nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, de a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javíthatnak a betegek állapotán.

Gombafertőzés (tinea kapitisz) kezelése

Gombafertőzés esetén mindenképpen szükséges orvoshoz fordulni, ha a gombaölő samponok nem segítenek elpusztítani a kórokozókat, mivel a gombák mélyre, a szőrtüszőkbe is befészkelik magukat.

Gyermekkori ekcéma kezelése

A betegség kezelésére különféle külső és belső gyógyszereket, valamint egyéni kiegészítő módszereket alkalmazhatnak. Az esetek többségében az ekcéma a kor előrehaladtával fokozatosan javul. Ha a családban már előfordult ekcéma, akkor érdemes kizárni a háztartásban előforduló allergéneket (irritáló mosó-, takarítószerek, kozmetikumok, házi por, penészgomba stb.).

Fejtetvesség kezelése

A fejtetvek ellen speciális hajszesz használata javasolt. Felírhatja az orvos, de vény nélkül is kapható a gyógyszertárakban. A hajszeszt alaposan bele kell dörzsölni a hajas fejbőrbe, majd 10-15 perc elteltével az elhalt serkéket sűrű fogú, ecetes vízbe mártott fésűvel lehet eltávolítani.

Hajfesték-allergia

Hajfesték-allergia gyanúja esetén a festék használata előtt érdemes bőrtesztet végezni, például a csuklón, és ha valamilyen bőrelváltozás vagy viszketés jelentkezik, akkor nem ajánlott az adott hajfesték használata.

Elolvasom a cikket