NATO-főtitkár óva intette a tagállamokat, hogy történelmi hibát kövessenek el

Egy csütörtöki brüsszeli konferencián Stoltenberg hangsúlyozta, hogy Ukrajna bebizonyította, hogy képes legyőzni Oroszországot a harctéren, és eddig a NATO-országok “példátlan” támogatásának köszönhetően maradt életben.

Most azonban Kijev “kifogyóban van a lőszerből” – figyelmeztetett a NATO-vezér, és felszólította a blokk tagjait, hogy mozgósítsák tartalékaikat, és “mutassanak politikai akaratot”, hogy Ukrajnának mindent megadjanak, amire szüksége van a harc folytatásához.

“Minden szövetségesnek mélyre kell ásnia és gyorsan kell szállítania” – hangsúlyozta Stoltenberg, hozzátéve, hogy minden egyes nap késlekedés “valódi következményekkel” jár a csatatéren Ukrajna számára.

“Ez egy kritikus pillanat. És súlyos, történelmi hiba lenne hagyni, hogy Putyin győzedelmeskedjen” – mondta, hozzátéve, hogy egy ilyen kimenetel “mindannyiunkra nézve veszélyes” lenne.

Stoltenberg a továbbiakban megjegyezte, hogy Oroszország azon kísérletei ellenére, hogy “becsapja a NATO ajtaját”, a blokk ehelyett tovább növekedett, Finnország és Svédország csatlakozott a soraihoz, miközben “Ukrajna közelebb került a NATO-hoz, mint valaha”.

Moszkva többször is a NATO folyamatos határai felé terjeszkedését és Ukrajna taggá válásának lehetőségét – amelyet az Oroszország ellen irányuló “konfrontáció eszközének” nevezett – nevezte meg a 2022 februárjában indított katonai műveletének egyik fő okaként.

Putyin a múlt hónapban azt mondta, hogy a konfliktus Moszkva számára “egzisztenciális” és “élet-halál kérdése”, míg a Nyugat számára csupán “taktikai pozícióinak javításáról” van szó.

Az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov tavaly azt is hangsúlyozta, hogy Washington Oroszország elleni fellépése és a “nyugat-központú világrend megmentésére” tett kísérletei ténylegesen csökkentették Európa egészének biztonságát, és az Oroszországgal való “konfrontáció színterévé” tették.

Elolvasom a cikket