Orbán Viktor: A magyar forradalom nem romboló, hanem építő

Nagy Áron
2024. március 15. péntek. 10:15
Frissítve: 2024. március 15. 11:18

A miniszterelnök szerint a Nyugat ma óriási tévedésben van. Nem az a lényeg, hogy milyen világot hagyunk a gyermekeinkre, hanem, hogy milyen gyermekeket hagyunk a világra. Ezen múlik minden, ezen múlott 1848 is: a márciusi ifjak szülein – szögezte le.

– A magyar hazát csak és kizárólag polgárai szeretet, a szívek ereje tartja fönn. Ez tesz bennünket különlegessé. A nyugati világban ma emberek millió gondolják azt és élnek úgy, mint aki a semmiből jön és a semmibe megy. Ezért nincsenek és meggyőződésük szerint nem is kell tekintettel lenniük senkire és semmire. Háborúkat robbantanak ki, országhatárokat rajzolnak át, és sáska módjára legelnek le mindent. Megfosztják jogaiktól a meg sem születetteket. Mi magyarok másként akarunk élni. Mi jövünk valahonnan és tartunk valahová. Mindenünket, amink van, az elődeinktől kaptunk, és vele a feladatot is, hogy megtartsuk és tovább adjuk. A magyar nem attól tartja magát szabadnak, hogy nem éhes. Nem az a szabadság, hogy mindenki azt csinál, amit akar. Ez nekünk kevés. A szabadság nekünk azt jelenti, hogy nincs fölöttünk házi úr – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő jelezte: Nyugaton úgy gondolják, minden ember csak úgy van magában. A haza csak egy hely. De mi magyarok tudjuk, hogy ez nem igaz. – A márciusi ifjak azt kiáltották a világba: mi magyarok társak vagyunk. Honfi társak egy hazában. És a társam az is, aki előttem járt és az is, aki utánam jár. Mindenki Szent Istvántól az ’56-osokon át a jövő nemzedékeiig – fogalmazott.

Ezek után elmondott egy anekdotát: egy vándor Európában két követ törő ember látott. Az egyikük, amikor megkérdezte tőle, mit csinál, annyit mondott, követ tör. A másik azt: katedrálist építek. – Ez a mi életünk. Katedrálist építünk – hangsúlyozta.

– A ’48-as hősök látták a katedrálist, látták a hazát a magasban, ami a hétköznapok felett áll és magasabb rendű értelmet ad a véges életünknek – folytatta, jelezve: ez adott erőt a küzdelemhez akkor is, amikor nem volt garantált a siker, sem az, hogy akik megvívják, túlélik.

– Rabság vagy szabadság – legelőször erre kell válaszolnunk. Ma is így van ez. Vágyakozunk a nyugodt, csendes és biztonságos élet örömei után. Megszerezhetjük. De előtte volna itt még egy kis munka. Európa ma nem csendes. Egyre hangosabb. Európa népei ma Brüsszeltől féltik a szabadságukat épp úgy, mint Petőfi idejében: olyasmit akarnak ránk kényszeríteni, amire nem áll rá a magyarok keze. Olyasmit, ami a magyar szellem számára kárhozatos, ami idegen a magyar élettől. Be akarnak préselni minket egy háborúba, migránsokat akarnak ránk sózni és át akarják nevelni a gyerekeinket. De mi nem engedjük, mert Magyarország szabad és szuverén, és az is marad – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint Brüsszel nem az első birodalom, amely szemet vetett Magyarországra. De az elmúlt 500 évben előbb vagy utóbb minden birodalom belátta, hogy elnyomással, zsarolással nem megy velünk semmire.

Elolvasom a cikket