Több tucatnyi halott az orosz elnökválasztás első napján

Oleh Kiper, az Odesszai régió kormányzója pénteken közölte, hogy az odesszai légicsapás halálos áldozatai között vannak a város lakói, egy mentős és egy mentőápoló. „További 46 ember, köztük az állami mentőszolgálat hét alkalmazottja megsérült”. Néhány nappal korábban több tucat ember, köztük öt gyermek vesztette életét a Fekete-tenger partján fekvő városban, amikor egy orosz drón csapást mért egy lakóházra.

„Az odesszai orosz terror az ellenség gyengeségének jele. Moszkva ukrán civilek ellen harcol, miközben nem tudja garantálni az emberek biztonságát a saját területén” – magyarázta Andrij Jermak ukrán elnöki tanácsadó.

A hatóságok Ukrajna más részein is halálos áldozatokról számoltak be. A közép-ukrajnai Vinnyica városában orosz katonák drónokkal támadtak péntek délután – közölte az ukrán rendőrség. Egy 52 éves férfi a helyszínen, 53 éves felesége pedig a kórházban halt meg. Délebbre, a Moszkva által elcsatoltnak és részben ellenőrzése alatt álló Zaporizzsjai területen Ivan Fedorov helyi ukrán kormányzó szerint megöltek egy 76 éves nőt.

Közben Alekszej Kulemszin, Donyeck oroszok által kinevezett polgármestere pénteken a Telegramon azt közölte, hogy a város egyik lakónegyedében egy házat ért találat a „barbár éjszakai ágyúzás” következtében. Két 2007-ben és 2021-ben született lány és egy 2014-ben született fiú vesztette életét – tette hozzá.

A múlt hónapban az orosz erők elfoglalták a Donyecktől néhány kilométerre északra fekvő Avgyijivka városát, és kijelentették, hogy az ukrán erők visszaszorítása segít megvédeni az általuk ellenőrzött területek lakóit a lövedékektől. Olekszandr Szirszkij ukrán hadseregfőnök pénteken kijelentette, hogy Oroszország újabb támadási hullámot indított a térségben, hogy tovább nyomuljon előre.

Közben a határhoz közeli orosz Belgorod régiót is újra tűz alá vették. Egy orosz harcos meghalt egy Graivoron város elleni támadásban – írta a helyi kormányzó, Vjacseszlav Gladkov a Telegramon. Később újabb halálesetről számolt be Belgorod városának ágyúzása után.

Az ukránbarát harcosok támadásai nem sokkal az elnökválasztás kezdete előtt fokozódtak Belgorod és Kurszk térségében. A moszkvai védelmi minisztérium pénteken kijelentette, hogy „az elmúlt három napban” minden támadást meghiúsítottak.

Az orosz állami média idézett egy sor FSZB-nyilatkozatból, amelyek szerint két férfit és egy nőt vettek őrizetbe, mert együttműködtek Ukrajnával Moszkva elleni támadások tervezése céljából. Az egyik férfi a légvédelmi rendszereket próbálta megzavarni, a másik pedig robbantássorozatot tervezett a választások megzavarására. A nő vasúti sínek elleni támadásra készült.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken azt is bejelentette, hogy drónokat és rakétákat semmisített meg a Belgorodi terület és a Moszkvától délnyugatra fekvő Kaluga régió felett. Két további drónt lőttek le az Ukrajnától mintegy 400 kilométerre fekvő Lipcsec felett – közölte az ottani regionális kormányzó.

Az ukrán légierő a maga részéről azt közölte, hogy Oroszország 27 drónt és nyolc rakétát lőtt ki az éjszaka folyamán. Közölték, hogy valamennyi drónt megsemmisítették.

Oroszországban a vasárnapig tartó elnökválasztás pénteken az ország keleti részén lévő szavazóhelyiségek megnyitásával kezdődött. Vlagyimir Putyin elnök újraválasztása biztosnak tekinthető.

Elolvasom a cikket