Veszélyben a Föld mágneses tere

A tanulmány szerint a SpaceX által indított műholdflottákhoz hasonló megakonstellációk egyre nagyobb veszélyt jelentenek a földi mágneses térre. A visszazuhanó, használaton kívüli műholdakból ugyanis olyan mágneses por szabadulhat ki, amelyek képesek kettévágni bolygónk védőpajzsát.

Az elpusztult műholdak által hátrahagyott mágneses részecskék olyan plazmapor-sávot hozhat létre, amely erősebb töltéssel rendelkezik, mint a napsugárzás káros hatásaitól védő magnetoszféra többi tartománya.

A tanulmány becslése szerint a következő évtizedekben ötszázezer és egymillió közötti magánműholdat bocsátanak majd fel, amelyek célja az internetet biztosító megakonstellációk kiépítése lesz. Ilyen többek között a SpaceX Starlink hálózata is.

A legnagyobb probléma ezeknek a céges műholdaknak az elpusztulásakor merül fel. A legtöbb elhasznált műholdat szándékosan belevezetik a Föld légkörébe, hogy az űrszemét ott elégjen, de a folyamat során számos fémes szennyezőanyag szabadul fel a pusztuló űreszközökből.

Elolvasom a cikket