Az egyik leggyakoribb gyomor-bélrendszeri rendellenesség a „gravitációs intolerancia”?

Az irritábilis bél szindróma (IBS) az egyik leggyakoribb gyomor-bélrendszeri rendellenesség. Jellemzője a csillapíthatatlan hasi fájdalom, puffadás, székrekedés vagy hasmenés.

Az IBS okai nem pontosan ismertek, bár a stressz, a helytelen táplálkozás és az életmód köztudottan a kockázati tényezők közé tartozik. Az IBS kezelése nehéz, mivel több különböző elem aktiválását igényli: mind a farmakológia, mind az étrend megváltoztatása.

Ez egy kezelhetetlen állapot, amely jelentősen csökkenti az életminőség komfortérzetét, és egyes foglalkozásokban leküzdhetetlen akadályt jelent.

A Cedars-Sinai Orvosi Központ tudóscsoportja egy szokatlan elméletet terjesztett elő, amely szerint az irritábilis bélszindrómát a szervezet „gravitáció kezelésére való képtelensége” okozhatja.

Brennan Spiegel professzor, a Cedars-Sinai Egészségügyi Szolgáltatások Kutatásának igazgatója elmondta:

A gravitáció azóta, amióta élet van a Földön, a legkorábbi organizmusoktól kezdve a Homo sapiensig, megállíthatatlanul alakított mindent.

A testrendszereinket folyamatosan lefelé húzza a gravitáció. Ha ezek a rendszerek nem tudnak megbirkózni a gravitáció ellenállásával, az olyan problémákat okozhat, mint a fájdalom, a görcsök, a szédülés, az izzadás, a szapora szívverés és a hátproblémák – ezek mind az IBS-ben megfigyelhető tünetek. Ez még a bélben lévő baktériumok elszaporodásához is hozzájárulhat, ami szintén az IBS-hez társuló probléma.

Az irritábilis bél szindrómát több mint száz évvel ezelőtt írták le először, de még mindig bizonytalan, hogy mi okozza az állapotot. Több ellentétes elmélet is létezik a különböző klinikai jellemzők magyarázatára. Az egyik szerint az IBS a kóros bél-agy kölcsönhatások eredménye, ezért a viselkedésterápiáknak hatásosnak kell lenniük. Egy másik szerint az IBS a bélmikrobiom rendellenességeinek következménye, ami antibiotikumokkal vagy megfelelő étrenddel orvosolható. Egyes orvosok azt állítják, hogy az irritábilis bélbetegségnek autoimmun alapja van.

Brennan Spiegel professzor hozzáteszi:

„Annyi különböző magyarázat létezik, hogy elgondolkodtam azon, vajon mind igaz lehet-e egyszerre. Ahogy elgondolkodtam az egyes elméleteken, rájöttem, hogy mindegyik a gravitációra, mint egyesítő tényezőre utalhat. Ez először elég furcsának tűnt, de ahogy továbbfejlesztettem az ötletet és bemutattam a kollégáimnak, kezdett értelmet nyerni.

Gondolkodjunk el egy kicsit. A gravitáció nyomást gyakorolhat a gerincre és csökkentheti annak rugalmasságát. A testüregekben lévő szervek elmozdulását is okozhatja, megváltoztatva azok megfelelő helyzetét. Ezt a terhet egész életünkben cipelnünk kell, mégis a testünk úgy fejlődött ki, hogy felfelé emelje, hiszen felegyenesedve élünk. Ha ezek a rendszerek valamikor meghibásodnak, IBS-tünetek jelentkezhetnek.”

Ez az érvelés megmagyarázná, hogy a fizioterápia és a rendszeres testmozgás miért hatékony az IBS tüneteinek enyhítésében, egyszerűen erősítik a vázizmokat, és ezzel magára a gerincoszlopra hatnak. De ez még nem minden.

Brennan Spiegel professzor szerint:

„Az idegrendszerünk is a gravitáció világában fejlődött ki, ami megmagyarázhatja, hogy sokan miért éreznek »pillangókat« a gyomrukban.

Érdekes, hogy ezek a »zsigeri érzések« akkor is jelentkeznek, amikor a Föld felé közeledünk, például amikor hullámvasúton vagy turbulens repülőgépen zuhanunk. A zsigeri idegek olyanok, mint egy ősi gravitációs érzékelő, amely figyelmeztet bennünket, ha veszélyes zuhanást tapasztalunk – vagy fogunk tapasztalni –. Ez csak egy hipotézis, de az IBS-ben szenvedő emberek hajlamosak lehetnek arra, hogy túlságosan előre jelezzék a Föld vonzásának veszélyeit.

A tudósok tisztában vannak azzal, hogy a bemutatott hipotézis kissé »provokatív«, ezért tesztelni kell. Ez potenciálisan hozzájárulhat teljesen új kezelések kifejlesztéséhez, nemcsak az IBS, hanem más bélrendszeri rendellenességek esetében is.”

Elolvasom a cikket