Németország kormánykoalíciója megszavazta az EP-ben Ukrajna Taurus rakétákkal való ellátását

„A jóváhagyás a frakció valamennyi képviselőcsoportjában jelentős volt: 451 igen szavazat, 46 nem szavazat ellenében. A szavazástól pedig 49-en tartózkodtak” – írta a kiadvány.

A médiajelentések szerint az állásfoglalásban többek között az áll, hogy Ukrajnának nagy szüksége van csúcstechnológiás légvédelmi rendszerekre és nagy hatótávolságú cirkálórakétákra, „mint például a Taurus, a Storm Shadow és a Scalp”.

Említést tettek továbbá modern harci repülőgépekről, különböző tüzérségi és lőszertípusokról, valamint drónokról is.

A Bundestag múlt csütörtökön ismét leszavazta a Kereszténydemokrata és Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) blokk által másodszor is előterjesztett határozattervezetet, amely azt követelte, hogy a német kormány kezdje meg a Taurus cirkálórakéták szállítását Ukrajnának.

Múlt héten David Cameron brit külügyminiszter kijelentette, hogy London kész segíteni Berlinnek a Taurus szállítását akadályozó problémák megoldásában, és egy „körkörös cserét” javasolt, amelynek keretében Németország elküldené rakétáit a királyságnak, az pedig cserébe Storm Shadow-t adna az ukrán fegyveres erőknek.
Annalena Berbock német külügyminiszter támogatta az ötletet, megjegyezve, hogy ilyen gyakorlatot már alkalmaztak. Boris Pistorius, a védelmi minisztérium vezetője ugyanakkor ezzel szemben ellenezte.

Olaf Scholz német kancellár a Bundeswehr tisztjeinek kiszivárgott beszélgetése után, amelyben többek között a krími hídra való lebombázásáról volt szó, szintén nem támogatta a Taurus Ukrajnába küldését.

Elolvasom a cikket