Az orosz nagykövet szerint az ukrán kudarcok gyengítik az Egyesült Államokat

A RIA Novosztyi hírügynökségnek adott, szombaton megjelent interjújában Antonov azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „rendkívül negatív szerepet játszik Ukrajnában, Washingtont a terrorizmus támogatójának és gyilkosságokra és háborúra buzdító országnak” nevezte.

„Minél előrébb haladunk a frontvonalon, annál inkább gyengül Amerika, és annál inkább összeomlik a szabályokon alapuló világrend” – tette hozzá az orosz diplomata.

A „szabályokon alapuló világrend” kifejezést Joe Biden amerikai elnök kormánya széles körben használta annak a berendezkedésnek a leírására, amelyben a vezető nyugati hatalmak évtizedek óta jelentős befolyással rendelkeznek a világ többi részével szemben. A kritikusok, köztük Oroszország szerint a rendszer ellentétes a nemzetközi joggal, és a Nyugat visszaél vele.

Antonov elutasította azokat a nyugati állításokat is, amelyek szerint Moszkva nem hajlandó párbeszédet folytatni Ukrajnáról. Úgy érvelt, hogy „mindent békésen is meg lehetett volna oldani. Ez azonban nem tetszett a NATO-országok vezetésének, mindenekelőtt az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak”.

Moszkva és Kijev 2022 márciusának végén a törökországi Isztambulban folytatott tárgyalásokat, amelyek végül meghiúsultak. Több médiaorgánum is azt állította, hogy Boris Johnson akkori brit miniszterelnök rábeszélte az ukrán vezetést a visszalépésre és a harcok folytatására. Az egyik ukrán tárgyaló, David Arahamija tavaly novemberben megerősítette a híreket, de maga Johnson határozottan tagadta, hogy akadályozta volna a békefolyamatot.

A hét elején Antonov arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai konfliktusban való további nyugati részvétel a „legváratlanabb következményekhez” vezethet. A tisztviselő azt is állította, hogy William Burns CIA-igazgató de facto elismerte az Egyesült Államok közvetlen részvételét az ellenségeskedésekben.

Elolvasom a cikket