Ezt érdemes tudni az új wellnessőrületről, a jégfürdőzésről

Kaufmann Angéla
2024. március 18. hétfő. 5:46

Mikor érdemes jeges fürdőt venni?

Mielőtt jeges fürdőbe ugrana, ne feledje, hogy az időzítés kulcsfontosságú. Szóval, mikor a legjobb idő, hogy elmerüljön a hideg vízben? „Rögtön az edzés után – állítják a szakértők – Ilyenkor az izmai sikoltoznak, hogy lehűljenek, és megtörténhet a gyógyulás. Ha túl sokáig vár, a folyamat már elkezdődött.”

Mennyi ideig kell bent maradni?

Ne maradjon túl sokáig a jeges fürdőben, különben meg kell tapasztalnia a lehetséges hátrányokat. Fontos, hogy ne maradjon 15 percnél tovább a jeges fürdőben, mert fennáll a hipotermia és a fagyhalál veszélye. Ha észreveszi, hogy bőre színe megváltozik, akkor fontos, hogy kiszálljon.

A jégfürdő előnyei:

– a jeges fürdők segíthetnek az izmok felépülésében egy kemény edzés után;

– megelőzhetik az izomfájdalmat;

– segítenek lehűteni a testet;

– javíthatják mentális egészségét;

– javíthatják az alvását;

– csökkenthetik a sérülés kockázatát;

– segítenek felkészíteni testét a következő edzésre;

– segítenek javítani az immunitást.

Biztonságosak a jégfürdők?

A jeges fürdőket általában biztonságosnak tekintik, ha helyesen és felügyelet mellett végzik. Bizonyos egészségügyi problémákkal, például szívproblémákkal, keringési problémákkal vagy hidegérzékenységgel küzdő egyéneknek azonban a legjobb, ha konzultálnak egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt kipróbálnák a jeges fürdőt.

Felépülés a jeges fürdő után

A jeges fürdő után fontos, hogy fokozatosan felmelegedjen, hogy elkerülje a sérüléseket, és elősegítse a test helyreállítását. Kezdje egy meleg zuhannyal, hogy megemelje testhőmérsékletét és ellazítsa izmait. Ez, valamint a könnyű nyújtás vagy séta segít növelni a véráramlást túlerőltetés nélkül. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy hidratált maradjon, ha vizet vagy meleg italt iszik, és tápláló falatokat fogyaszthat, segít feltölteni izmait.

Elolvasom a cikket