Hihetetlen leletre bukkantak egy Buddhista templom maradványai között

Buddhista templom maradványaira bukkantak az észak-kínai Sanhszi tartományban fekvő Datong városában – számol be a Heritage Daily. A lelőhelyen számos értékes lelet került elő – íjra az ng.24.hu.

A település egykor a földművelő kínai társadalmak és a sztyeppei nomádok határvidékén terült el. Magát a várost a Han-dinasztia idején, időszámítás előtt 200-ban alapították, majd az Északi Vei-dinasztia (időszámítás szerint 386-535) fővárosa lett.

A most feltárt templom közepén egy pagoda áll, és valószínűleg egy közeli, az Északi Vej-dinasztia idejéből származó királyi palotához kapcsolódik. A Datongban talált példa egy korai, négyzet alapú építmény, amely a Szuj- (589-619) és Tang-dinasztia (618-907) periódusára jellemző forma.

A pagoda padlójának feltárása során egy négyzet alakú gödröt találtak, amely gyöngyöket, rézgyűrűket és korall ékszereket tartalmazott. A pagoda alapjaiban több mint 200 jól megőrzött buddhista szobrot is feltártak, amelyek közül néhányat megfestettek és aranylevéllel díszítettek.

Elolvasom a cikket