„Koldusszegény” a német hadsereg

MH
2024. március 17. vasárnap. 11:24
Frissítve: 2024. március 17. 11:26

Ahhoz képest, hogy Németország az USA után Kijev legnagyobb fegyverszállítója, a saját hadseregén belüli aggasztó és kellemetlen állapotokat nem sikerült kezelnie. A kancellár közvetlenül a háború kitörése után, 2022 elején hirdette meg a híres Zeitenwendét, azaz a nagy fordulatot – írja a mandiner.hu.

Az antimilitarista vonal egyre markánsabban vastagodik. Tavaly márciusban ismerte meg a világ a német hadseregért felelős parlamenti biztos, Eva Högl nevét. A politikus bombát robbantott azzal, hogy rámutatott: a 100 milliárdos haderőfejlesztési alapból a háború egy éve alatt a Bundeswehrre egy centet sem költöttek.

Eva Högl idén is elkészítette jelentését, amely tartalmilag nem sokban különbözik a tavalyitól. Hogy a helyzet még súlyosabb legyen, a minap kirobbant lehallgatási botrány kapcsán a kommunikációs biztonsági rendszerek kérdése is előtérbe került. Nos, mint kiderült, azok gyakorlatilag nem léteznek.

A német fegyveres erők digitális és kommunikációs rendszerei borzalmas állapotban vannak. Jelentésében ismét felhívta a figyelmet az azonnali, gigantikus beruházások fontosságára.

Ennél is borúsabb a kép a digitális területen: a kiképző létesítmények és a laktanyák zömében még wifi sincs, ahol van, ott a katonáknak fizetniük kell a használatáért.

Egy 2023-as NATO-gyakorlaton a német résztvevők 1980-as évekbeli, minden titkosítási funkciót nélkülöző rádiókat használtak, amelyekkel egyáltalán nem tudtak kommunikálni saját szövetségeseikkel.

Értelmezhetetlen, hogy a Zeitenwende meghirdetése után két esztendővel a német hadseregben még mindig kőkorszaki állapotok uralkodnak.

A toborzás az egyik legnagyobb kihívás a német hadseregben. A 181 ezres létszám mellett (ebbe az óriási bürokratikus rendszer kiszolgálói is beleértendők) 20 ezer betöltetlen pozícióra várják a jelentkezőket. Egy felmérés szerint a fő célcsoport, a 16 és 29 év közötti korosztály tagjait a legkevésbé sem érdekli a katonai hivatás.

André Wüstner ezredes elmondása szerint súlyos problémák vannak a fegyveres erők minden területén.

Hangsúlyozta: „A helyzet annyira aggasztó, hogy a Bundeswehr jelenleg egyetlen dandárt sem tudna kiállítani, amely képes lenne hatékonyan harcolni egy háborús helyzetben.”

Továbbra is kérdéses, mi fog történni 2027-ben, amikor elfogy a 100 milliárdos haderőfejlesztési alapból a pénz. A jelenlegi vezetés (Lindner pénzügyminiszterrel az élen) hallani sem akar újabb adósságcsomagról.

Nehéz időszak elé néz a védelmi miniszter.

Elolvasom a cikket