Megtörtént a beismerés: magyarok, lengyelek és a szlovének ellen hozott jogszabályt az Unió

Az Európai Parlament szerdán új, a sajtószabadság megerősítését célzó uniós jogszabályt fogadott el, amely hivatalosan „a média függetlenségének védelmére kötelezi a tagállamokat, és tiltja a szerkesztői döntések befolyásolásának minden formáját” – adta hírül a Politico, olvasható a Mandineren megjelent cikkben.

A lapnak Irena Joveva, a liberális Renew Europe frakció Európai Parlamenti képviselője, és a jogszabály egyik előterjesztője elárulta, hogy a szabályozás célja, hogy „kezelje azt a helyzetet, amelyet Orbán, Jansa, és Kaczynski idézett elő”.

A Renew Europe EP-frakcióhoz tartozik a magyarországi Momentum is, így annak a tagja Cseh Katalin is, aki nemrég éppen azzal büszkélkedett, hogy ő is aktívan munkálkodott azon, hogy hazánk ne juthasson hozzá a neki járó uniós pénzekhez. Úgy fogalmazott, „nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a mi munkánknak is komoly szerepe van abban, hogy sokkal nagyobb a kontroll az uniós pénzek fellett”. Erről itt olvashat részletesebben.

A Riporterek Határok nélkül nevű szervezet üdvözölte a szabályozás elfogadását. Az NGO vezetője Julie Majerczak a lapnak szintén Magyarországgal példálózott. Szerinte ugyanis hazánkban a „legnehezebb visszaállítani a sajtószabadságot”. Ugyanakkor hozzátette, hogy „sohasem túl késő” ezt megtenni.

Elolvasom a cikket