Nem tudunk meglenni a stresszhormon nélkül

A stresszhormonként is ismert kortizol főszerepet játszik a legtöbb olyan élettani folyamatban, amely a testet mozgásra készteti. Az utóbbi években azonban saját hírnevének áldozatává vált, és az emberek a hormon feltételezett egyensúlyhiányát okolják egyebek mellett az elhízásért, a kimerültségért, a szorongásért és a fejfájásért – írja a National Geographic alapján a hazipatika.com.

A mellékvesék által kiválasztott kortizol a test szinte minden szövetében megtalálható. Valójában nem tudunk meglenni nélküle – mondja Anat Ben-Shlomo. A kaliforniai Cedars-Sinai Medical Center endokrinológusa kiemeli: a kortizol lehetővé teszi a szervezet számára, hogy szinte mindent szabályozzon, de vitathatatlanul a legismertebb szerepe, hogy segít a szervezetnek reagálni a valós vagy vélt fenyegetésekre. Emiatt kapta a stresszhormon becenevet is.

Bajt is okozhat

Az agyalapi mirigy daganatai túl magas kortizolszintet okozhatnak, ami Cushing-szindrómához vezet, aminek tünete a súlygyarapodás, a gyengeség, a vércukorproblémák és véraláfutások. Ennek szöges ellentéte az Addison-kór, amikor az immunrendszer megtámadja a saját mellékveséket. Az Addison-kór egyebek mellett nyomasztó fáradtságot, szédülést, bőrsötétedést, illetve étvágytalanságot okozhat.

Az internetes egészségügyi guruk és alternatív gyógyászok állítják, hogy tartós stressz „mellékvese-fáradtságot” okozhat. Ben-Shlomo szerint ez az állapot valójában nem is létezik.

Annak ellenére, hogy léteznek súlyos endokrin rendellenességek, a kutatók óva intenek attól, hogy otthon próbáljuk meg egyensúlyba hozni a hormonokat.

Amennyiben a fenti tünetek megnehezítik a hétköznapokat, azt javasolják, forduljunk inkább orvoshoz, mert ezeket számos egyéb betegség is okozhatja!

Elolvasom a cikket