Trump: Zelenszkij a történelem egyik legnagyobb üzletkötője

Egy szombati, az ohiói kampánygyűlésen Trump megosztotta nézeteit arról is, hogy dollármilliárdos támogatást nyújt Kijevnek. A volt elnök megismételte korábbi elképzelését, miszerintAmerikának pénzt kellene kölcsönadnia Kijevnek ahelyett, hogy egyszerűen adományoz.

“Kölcsön kellene adnunk nekik a pénzt, nem pedig küldeni nekik, hogy ha sikerül nekik – óriási esélyekkel szemben – fizessék vissza nekünk” – mondta Trump. “Kölcsönadni nekik a pénzt, hadd legyenek egy kicsit kedvesek… Kölcsönözzétek nekik a pénzt, ne csak úgy adjatok nekik egy 60 milliárd dolláros csekket” – mondta.

“Én mondom, Zelenszkij a történelem egyik legnagyobb üzletkötője. Minden alkalommal, amikor az országba jön, 50 vagy 60 milliárd dollárral távozik” – mondta Trump.

“Én erre soha nem voltam képes. Ő sokkal jobb üzletkötő, mint én” – tette hozzá.

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus 2022. februári kezdete óta Washington Kijev elsődleges támogatója, mintegy 113 milliárd dollár katonai, gazdasági és humanitárius segélyt nyújtott.

Trump – Joe Biden amerikai elnök várható republikánus kihívója az idei novemberi választásokon – a múlt héten azt mondta, hogy a NATO-országok “nevetnek az Egyesült Államok ostobaságán”, amiért ennyi pénzt költ Ukrajnára, és “ki kell fizetniük a számláikat”.

Biden jelenleg egy 95 milliárd dolláros külföldi segélyekről szóló törvényjavaslat elfogadását szorgalmazza a kongresszusban, amely több mint 60 milliárd dollár értékű további katonai támogatást tartalmaz Kijev számára. Azt állította, hogy Ukrajna még több területet veszítene el Oroszországgal szemben, ha a törvényjavaslatot nem fogadják el. Az adminisztráció kérése – amelynek a szenátus zöld utat adott – a republikánus ellenállás miatt elakadt a kongresszusban.

Kedden a Biden-kormányzat közölte, hogy Washington újabb, 300 millió dollár értékű katonai segélycsomagot küld Ukrajnának.

A Fehér Ház azt is megvizsgálta, hogy milyen lehetőségek vannak a 2022-ben befagyasztott mintegy 285 milliárd dollárnyi orosz vagyon elkobzására és a pénzből ukrán fegyvereket lehetne vásárolni.

Elolvasom a cikket