Valóban tudatmódosító a mák?

A mákot mindig is a megosztó alapanyagok közé sorolták, hiszen rengeteg tévhit kering róla a világban. Tényleg kábítószer hatása alá kerül, aki fogyasztja? Egyesek véleménye szerint igen, míg másokban szimplán csak kellemetlen emlékeket idéz a menzás mákostészta gondolata.

Gazdag tápanyagtartalom – egészséges életmód

A mákvirág bódít, a magja pedig egyenesen az egészséges életmód egyik alappillére? Ez valóban igaz, ugyanis a mákmag rendkívül gazdag különféle jótékony hatású tápanyagban. Magas fehérjetartalmának és a benne lévő esszenciális zsírsavaknak köszönhetően hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához. A mákban található omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az agy és a szív megfelelő működésében, illetve immunrendszerünk védekezőképességének támogatásában. Szembetegségek megelőzésé érdekében is sokan fogyasztják, emellett ásványi anyagok is megtalálhatók benne, mint például kalcium, magnézium, vas, foszfor és cink. Ne felejtsük ki a mákban található fitoszterolt sem, amely segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást is.

Az erős hatóanyag a gubóban rejlik?

Ami csak icipici mennyiségben található meg a mákvirágban, az annál nagyobb mennyiségben jelenik meg a nyers gubóban, főleg annak tejnedvében.

Az anyag neve nem más, mint az ópium.

A gubóból kifolyó fehér tejnedvben, másnéven mákonyban, összesen 24-féle alkaloida – köztük görcsoldó fájdalomcsillapító, köhögéscsillapító hatású – vegyület rejlik, melyeket a mai napig használ a gyógyszeripar. A mákmagban azonban nem található ópium, éppen ezért bátran fogyasztható, persze csak mértékkel.

Tehát a mák egyenlő a droggal?

Egyesek tévesen hiszik, hogy a mák minden egyes részéből kinyert anyag egyenértékű a kábítószerekkel. Tény, hogy a mákvirágból készült főzetet alkalmazzák álmatlanság, szorongás ellen, és a gubóból kinyert anyagoktól is bódult állapotba kerülhetünk. Ha azonban csak a mákmagot fogyasztjuk, az teljesen veszélytelen. Joggal merül fel bennünk a kérdés, ugyan miért ne nevelgethetnénk mákvirágot a kertünkben, mikor fogalmunk sincs, hogyan kell kinyerni belőle a drogot?! Felmenőink, dédszüleink még annyi mákvirágot termeszthettek, amennyit csak szerettek volna, s a kiszárított mákszemeket előszeretettel használták bizonyos ételek elkészítéséhez. Azonban pontosan emiatt a drogipar is szépen virágzott. Azóta korlátozták a termesztést.

Hazánkban például csak 500 négyzetméter alatti területen ültethető.

Csökkenti a teljesítményt, hizlal és gyorsítja az öregedést?

Ellentétben egyes régi hiedelmekkel, a mákszemek fogyasztása nem csökkenti a mentális vagy fizikai teljesítményt, sőt, a benne található tápanyagok támogatják az agy és a test optimális működését.

Az aminosavak, a kálium, a foszfor és a cink mind lassítják az öregedést.

Hatásuk abban rejlik, hogy meggátolják a csontszövetek leépülését. A mák magas tápanyagtartalma miatt sokan úgy gondolják, rengeteg kalória van benne. Ez azonban nem igaz, ugyanis nem a mák tartalmaz sok zsírt, hanem a mellette lévő körítés, mint például a tészta. Ha éppen a fogyás a célunk, de nem szeretnénk kiiktatni életünkből a finomságokat, érdemes búzalisztmentes, akár növényi alapú tésztát használni a konyhában.

Elolvasom a cikket